Boek drukken

Jouw boek écht gaan maken… supergaaf! Hoeveel boeken moet je laten drukken? Welk formaat krijgt jouw boek, welk papier wil je gebruiken, welke bindwijze kies je en wil je een hardcover of softcover boek drukken?

De mogelijkheden zijn oneindig, het is vooral belangrijk dat je kiest wat bij jou past. Ook hier helpen wij je mee. We luisteren naar jouw wensen en adviseren op basis van onze ervaring.

Je kunt met een gerust hart op ons terugvallen omdat wij met veel liefde voor het vak dezelfde droom nastreven: jouw authentieke verhaal vormen tot een waanzinnig goed boek!

Creëer.punt.uit.

Boek drukken BoekenGilde

Vraag een prijs aan

Je eigen boek drukken

Je eigen boek laten drukken betekent ook keuzes maken. Hieronder alvast een aantal zaken om over na te denken.

Digitaal of offset

Je kunt je boeken op twee manieren laten drukken: digitaal drukken en offset drukken. Digitaal drukken is vooral interessant bij een kleine oplage, omdat de opstartkosten laag zijn. Een boek offset laten drukken kan in een grotere oplage interessanter zijn. Gaan we samenwerken? Dan geven wij je hierin advies.

Hoeveel boeken wil je laten drukken?

Heb je grote ambities of juist een bescheiden doel voor ogen? Het aantal boeken dat je laat drukken verschilt per titel en per auteur. Je maakt als het ware een inschatting van de potentie bij de lancering. Belangrijk is dat je vraag en aanbod bij elkaar brengt en dat een koper van je boek niet lang hoeft te wachten op levering. Ook moet je de kosten van het drukken in jouw achterhoofd houden bij het bepalen van de oplage.

Hoeveel kost het drukken van een boek?

De kosten voor drukken zijn overzichtelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat er allerlei extra of verborgen kosten voor het drukken bijkomen. In feite kun je de prijs zo hoog of laag maken als je zelf wilt. We kunnen je hier niet direct een prijs geven omdat de prijs afhankelijk is van de keuzes die jij gaat maken.

Malou Cornet

Malou Cornet:

”Ik wilde al jaren iets doen om de positie van vrouwen te versterken. Zo ontstond het idee om een kinderboekenreeks te maken waarin jongens en meisjes gelijkwaardig zijn. Een reeks van 15 hardcover boekjes is het resultaat. Er zijn zelfs twee boekjes speciaal gedrukt voor de verkoop in de ACTION in Nederland en Frankrijk!”

BoekenGilde heeft Malou geholpen bij het drukwerk.

 

Formaat van je boek

Wanneer je je boek laat drukken, of zelf gaat uitgeven, is het belangrijk om het boekformaat te kiezen dat bij jouw boek past. De grootte van een boek kan ervoor zorgen dat je boek opvalt bij het publiek, past bij de inhoud en/of bijdraagt aan de lezersbeleving.

De meest voorkomende afmetingen zijn:

210 x 297 (A4) 148 x 210 mm (A5) 170 x 240 mm (B5)
190 x 260 mm 210 x 210 mm 230 x 230 mm

Een heel ander idee? Alles is bespreekbaar!

>>> Bekijk wat voor het drukken van jouw boek de aanleverspecificaties zijn

Papiersoort van je boek

Voor het binnenwerk van een boek kun je kiezen uit vele papiersoorten, zoals HVO, roman-papier, g-print, gloss, biotop en silk (mc).

De keuze van het papier bij het drukken van jouw boek is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Houd je meer van spierwit papier of mag het een licht tintje hebben? Vind je glad papier mooier of is iets ruwer papier meer jouw smaak?

Naast smaak heeft de juiste papiersoort ook een functie. Een kinderboek moet tegen grijpgrage, vieze kinderhandjes kunnen. En het binnenwerk van een roman wordt bij voorkeur op een iets geel en mat papier gedrukt, want dat leest nou eenmaal het prettigst.

Papier moet je zien én voelen.

Vraag ons proefpakket met papiersoorten aan.

Een hardcover of softcover drukken

De omslag, ook wel cover genoemd, heeft als doel de kaft en het binnenwerk bijeen te houden. Behalve voor deze praktische functie, wordt de omslag gebruikt om een eerste indruk te geven van je gedrukte boek.

Wat een boek uniek kan maken en extra opvallend is de veredeling van het omslag of de cover. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te voorzien van zo’n extra blikvanger. Denk hierbij aan een mat of glans laminaat, Spot UV-lak of Foliedruk.

Een hardcover is een boek met een harde kaft, dat meestal gedrukt wordt op papier dat gelamineerd is. Ook kan een hardcover een omslag hebben van leer of stof. Deze covers hebben dan vaak een zogeheten stofomslag van papier om de omslag gevouwen om deze te beschermen.

Een hardcover is in feite een genaaid gebonden boek, een term die vooral gebruikt wordt door boekdrukkers, maar minder bekend is bij het grote publiek.

Een softcover is een boek met een slappe kartonnen omslag en daarmee de tegenhanger van de hardcover. Softcovers worden in Nederland meestal paperbacks genoemd.

Bekijk ook welke cover het meest geschikt is voor jouw boek

Levertijd: In de regel hebben we voor een softcover circa 10 werkdagen nodig. Voor een hardcover moet je rekening houden met 15 werkdagen.

Boek printen en inbinden

Door bijzondere keuzes te maken qua afwerking – zoals de bindwijze, praegen, een hardcover, leeslint- valt jouw boek net een beetje meer op.

Ook over de bindwijze van je boek moet je nadenken. De twee meest voorkomende bindwijzen bij boek drukken zijn lijmen en innaaien.

Lijmen heet ook wel ‘gelumbeckt’ of ‘garenloos binden’. Beide bindwijzen zijn te gebruiken voor alle papiersoorten.

Toch zijn er ook nog andere boekbindtechnieken te onderscheiden. Elke bindwijze heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Boekbinden technieken

  • Gelijmd gebrocheerd of garenloos gebrocheerd
  • Genaaid gebrocheerd
  • Genaaid gebonden
  • Garenloos gebonden of gelijmd gebonden
  • Gehecht gebrocheerd

Je eigen boek laten drukken met een bijzondere uitstraling stimuleert de verkoop van je boek (mits je verkoopprijs marktconform blijft!). Wij laten je graag mooie voorbeelden zien.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn boek in een kleine oplage laten drukken?

Je kunt bij BoekenGilde in kleine oplage drukken. Dit is al mogelijk vanaf 10 exemplaren. Wil je niet gelijk een grote hoeveelheid drukken, dan kies je eerst voor een lager aantal. Bijdrukken kan altijd.

 

Heb ik een ISBN nodig voor mijn boek?

Ben je van plan om je boek via een boekhandel of webwinkel te verkopen of wil je dat je boek wordt opgenomen in het assortiment van de bibliotheek? Dan is het aanvragen van een ISB-nummer verplicht. Zonder nummer wordt je boek namelijk niet opgenomen in de collectie van het Centraal Boekhuis en NBD Biblion.

Je boek in hoge kwaliteit

Is jouw boek afgerond en het bestand helemaal klaar om gedrukt te worden?

Offerte aanvragen
Of wil je liever contact voor persoonlijk advies?

Freddie DrijsenNicole NijhuisEllen Rikkink