Kosten voor het boek drukken

De kosten voor het drukken van je boek zijn overzichtelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat er allerlei extra of verborgen kosten voor het drukken bij komen.

In feite kun je de prijs zo hoog of laag maken als je zelf wilt. Maar wat bepaalt nou eigenlijk de kosten voor het drukken van je boek?

Er zijn een aantal aspecten die de kosten bepalen. Denk hierbij aan de oplage, aantal bladzijden, het formaat en de papiersoort. Lees hier meer over de drukkosten.

Kosten boek laten drukken

Offerte aanvragen

Wat bepaalt de kosten voor het boek drukken?

Het formaat van je boek

Een boekje van klein formaat kost doorgaans minder dan een boekje van groot formaat. Gewoon omdat er minder papier gebruikt wordt voor het binnenwerk.

Stel we drukken het binnenwerk van jouw boek op A4-formaat papier dat na het drukken op maat wordt gesneden. Het maakt dan niet zo heel veel uit hoeveel kleiner je boek is dan A4. Maar als je boek net groter is dan A4, dan moet het binnenwerk op A3 vellen werden gedrukt. Die vellen zijn 2 x zo duur als A4.

Het aantal pagina’s

Het aantal pagina’s van je boek bepaalt sterk de prijs per exemplaar. Gewoonweg omdat het aantal pagina’s bepalend is voor de hoeveelheid papier die nodig is voor het drukken.

Hoe meer pagina’s, hoe meer papier er nodig is.

De papiersoort

De papiersoort heeft ook invloed op de kosten van je boek. De ene papiersoort kost per vel meer dan de andere papiersoort. Het heeft te maken met de dikte van het papier (of gewicht) en de kwaliteit van het papier.

De goedkoopste kwaliteitspapiersoort is 100 grams G-print en het iets dunnere 90 grams HVO. Een dure papiersoort is bijvoorbeeld 250 grams Silk en 90 grams Romandruk. Op de pagina over papiersoorten vind je meer informatie.

Wil je weten hoe de verschillende papiersoorten eruit zien? Bestel dan het speciale proefpakket met alle gebruikelijke papiersoorten die wij gebruiken.

Offerte aanvragen

Vraag online bij ons een offerte aan voor een berekening van de kosten.

Offerte aanvragen

De bedrukking

De bedrukking van je binnenwerk bepaalt ook voor een deel de prijs per exemplaar. Wil je het binnenwerk in zwart/wit, in kleur of deels in kleur?

Kleurenbedrukking is duurder dan zwart/wit bedrukking. Hoe meer pagina’s je boek in kleur heeft, hoe hoger de prijs per exemplaar. Al is het prijsverschil tussen kleur en zwart/wit niet meer zo heel groot.

De soort omslag

Wil je een omslag in kleur bedrukt hebben of in zwart/wit? En welk papiersoort wil je? Hardcover of softcover?

Voor de omslag geldt hierbij hetzelfde als het binnenwerk. Dikker en kwalitatief beter papier in kleur bedrukken kost meer dan dunner papier in zwart/wit.

En dan heb je ook nog de afwerking van de omslag. Wil je deze mat gelakt of glanzend? Wij noemen dat mat laminaat of glans laminaat. Of wil je een speciale laklaag? Allemaal van invloed op de kosten voor het omslag en daarmee de prijs van je boek.

De bindwijze

Er zijn twee veelvoorkomende bindwijzen voor je boek: verlijmen of innaaien. Dat laatste heet ook wel genaaid gebrocheerd.

Verlijmen is goedkoper dan innaaien, maar is een hele goede bindwijze. Innaaien kost iets meer en heeft een chique uitstraling. Bovendien blijven ingenaaide boeken beter open liggen en blijven langer goed bij intensief gebruik. Voor dat verschil betaal je gewoon iets meer.

Op de pagina over de bindwijze vind je nog meer informatie.

De oplage

Om je boek te drukken moet een en ander worden ingesteld aan de drukmachines. Dat gebeurt eenmalig en is onafhankelijk van de oplage.

Per exemplaar wegen deze kosten zwaarder mee bij een kleine oplage. De kosten per exemplaar gaan daarom bij grotere oplages naar beneden.

Het is heel moeilijk om een gemiddelde prijs te noemen voor het drukken van een boek.

Gelukkig kun je zelf bepalen hoe jouw boek eruit moet zien en daarmee heb je ook invloed op de uiteindelijke prijs.

Klaar om jouw boek te drukken?

Is jouw boek afgerond en het bestand klaar om gedrukt te worden? Vraag dan een offerte aan.

Offerte aanvragen
Of wil je liever contact voor persoonlijk advies?

Freddie DrijsenNicole NijhuisEllen Rikkink