Wat kost het drukken van je boek?

De kosten voor het drukken van je boek zijn overzichtelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat er allerlei extra of verborgen kosten voor het drukken bij komen. In feite kun je de prijs zo hoog of laag maken als je zelf wilt. Maar wat bepaalt nou eigenlijk de kosten voor een drukken van je boek? Er zijn een aantal aspecten die de kosten bepalen zoals het formaat van je boek, het aantal pagina’s en de papiersoort voor het binnenwerk. We hebben alle aspecten hieronder voor je  toegelicht. En het goede nieuws: wij zorgen ervoor dat de kwaliteit altijd in orde is. Je krijgt dus altijd waar voor je geld. Natuurlijk kan je boek ook opbrengsten genereren als je het verkoopt. Slim dus om de kosten mee te nemen in de verkoopprijs van je boek. Wil jij weten wat het drukken van jouw boek kost? Vraag dan via onderstaande button een offerte aan.

Het formaat van je boek

Een boekje van klein formaat kost doorgaans minder dan een boekje van groot formaat. Gewoon omdat er minder papier gebruikt wordt voor het binnenwerk. Stel we drukken het binnenwerk van jouw boek op A4-formaat papier dat na het drukken op maat wordt gesneden. Het maakt dan niet zo heel veel uit hoeveel kleiner je boek is dan A4. Maar als je boek net groter is dan A4, dan moet het binnenwerk op A3 vellen werden gedrukt. Die vellen zijn 2 x zo duur als A4.

Het aantal pagina’s

Het aantal pagina’s van je boek bepaalt sterk de prijs per exemplaar. Gewoonweg omdat het aantal pagina’s bepalend is voor de hoeveelheid papier dat nodig is voor het drukken. Hoe meer pagina’s, hoe meer papier er nodig is.

De papiersoort

De papiersoort heeft ook invloed op de kosten van je boek. De ene papiersoort kost per vel meer dan de andere papiersoort. Het heeft te maken met de dikte van het papier (of gewicht) en de kwaliteit van het papier. De goedkoopste kwaliteitspapiersoort is 100 grams G-print en het iets dunnere 90 grams HVO. Een dure papiersoort is bijvoorbeeld 250 grams Silk en 90 grams Romadruk. Wil je weten hoe de verschillende papiersoorten eruit zien? Bestel dan het speciale proefpakket met alle gebruikelijke papiersoorten bij BoekenGilde.

De bedrukking

De bedrukking van je binnenwerk bepaalt ook voor een deel de prijs per exemplaar. Wil je het binnenwerk in zwart/wit, in kleur of deels in kleur. Kleurenbedrukking is duurder dan zwart/wit bedrukking. Hoe meer pagina’s je boek in kleur heeft, hoe hoger de prijs per exemplaar. Al is het prijsverschil tussen kleur en zwart/wit niet meer zo heel groot.

De soort omslag

Wil je een omslag in kleur bedrukt hebben of in zwart/wit? En welk papiersoort wil je? Voor de omslag geldt hierbij hetzelfde als het binnenwerk. Dikker en kwalitatief beter papier in kleur bedrukken kost meer dan dunner papier in zwart/wit. En dan heb je ook nog de afwerking van de omslag. Wil je deze mat gelakt of glanzend? Wij noemen dat mat laminaat of glans laminaat. Of wil je een speciale laklaag? Allemaal van invloed op de kosten voor het omslag en daarmee de prijs van je boek.

De bindwijze

Er zijn twee veelvoorkomende bindwijzen voor je boek: verlijmen of innaaien. Dat laatste heet ook wel genaaid gebrocheerd. Verlijmen is goedkoper dan innaaien, maar is een hele goede bindwijze. Innaaien kost iets meer en heeft een chique uitstraling. Bovendien blijven ingenaaide boeken beter open liggen en blijven langer goed bij intensief gebruik. Voor dat verschil betaal je gewoon iets meer.

De oplage

Om je boek te drukken moet een en ander worden ingesteld aan de drukmachines. Dat gebeurt eenmalig en is onafhankelijk van de oplage. Per exemplaar wegen deze kosten zwaarder mee bij een kleine oplage. De kosten per exemplaar gaan daarom bij grotere oplages naar beneden.

Het is heel moeilijk om een gemiddelde prijs te noemen voor het drukken van een boek. Gelukkig kun je zelf bepalen hoe jouw boek eruit moet zien en daarmee ook invloed op de uiteindelijke prijs. Weten wat jouw boek precies kost? Vraag dan hieronder een offerte aan.

Kosten voor het uitgeven van je boek

Tot slot nog dit. Een boek uitgeven in eigen beheer, betekent kosten maken. Niet alleen voor het drukken van het boek, maar ook voor de distributie en promotie. Het goede nieuws is: de kosten zijn duidelijk. Je kunt dus gewoon een rekenschema maken met zaken als transportkosten, opslagkosten en marketingkosten. Je hebt een ISBN-nummer nodig. Vervolgens moet je je boek verkopen. Dat kan via boekhandelaren. Houd dan rekening met de boekhandelskorting. Dat is de marge die de boekhandelaar vraagt om je boek te verkopen. Doorgaans ligt deze tussen de 30 en 50% van je verkoopprijs. Verkoop je je boek zelf? Houd dan rekening met kosten voor het verpakken en versturen van je boek (de portokosten zijn vaak voor rekening van de klant). Natuurlijk wil je je boek graag onder de aandacht brengen van je potentiële lezer. Dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Via free publicity en social media kun je veel doen voor weinig geld. Maar het begint allemaal met de kosten van het boek drukken.

Via onderstaande button kun je een offerte aanvragen voor het uitgeven van je boek.

 

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.