Opmaken binnenwerk

Boeken opmaken is een vak. Met de huidige programma’s en templates kom je er zelf een heel eind mee. Zeker als je het leuk vindt om te doen. Realiseer je wel dat het echt een karweitje is. Wees, als je je eigen opmaak naloopt, in ieder geval scherp op afbreekfouten en zogenaamde hoerenjongen. Afbreekfouten staan altijd aan het einde van een regel. Een woord past niet meer en het programma breekt het af op een plek die niet juist is. Bijvoorbeeld: tan-dpasta. Een hoerenjong is een opmaakfout waarbij de titel of een tussenkopje nog op de ene pagina staat en de tekst die erbij hoort op de volgende. Denk je: het is me te veel gedoe? Neem gerust contact met ons op en vraag een offerte aan voor het opmaken van het binnenwerk van jouw boek. Wij maken het dan snel en grondig voor je op.

Papiersoorten en -diktes binnenwerk

Boekengilde | Opmaken binnenwerkWelke papiersoort vind je mooi? En hoe dik wil je het hebben? Dat zijn de twee belangrijkste vragen die je gaat beantwoorden als het om het binnenwerk gaat. Om te beginnen met de dikte: hoe zwaarder het papier, hoe dikker het is en hoe meer het kost. Heb je een dun boekje dat je een chique uitstraling wilt geven? Dan is het verstandig voor dik papier te kiezen. Heb je veel pagina’s en wil je het vooral praktisch houden? Dan is dunner papier verstandig. Je kunt een proefpakket bij ons bestellen. Je ontvangt dan een boekje, waarin we verschillende papiersoorten verwerkt hebben. Je kunt dan zien en voelen wat het verschil is als je bijvoorbeeld een afbeelding op het ene of het andere soort afdrukt. We onderscheiden de volgende papiersoorten:

 • Papiersoort Gloss
  Gloss-papier is zeer glad. Het doet denken aan het papier in glossy tijdschriften. Gloss is een vrij witte papiersoort waarop afbeeldingen goed uitkomen.
 • Papiersoort Silk
  Silk is het zusje van Gloss, alleen is de coating dan mat. Het papier glimt een stuk minder. Dat maakt het wat meer ingetogen dan Gloss. Afbeeldingen doen het prima op Silk.
 • Papiersoort HVO
  Oneerbiedig gezegd komt dit papier het dichtst in de buurt van het papier dat je thuis in je printer hebt. Prima voor tekst, maar minder geschikt voor afbeeldingen. De inkt slaat er gemakkelijk in en daardoor worden foto’s minder scherp.
 • Papiersoort G-Print
  Het mooie aan G-Print is dat het qua kleur tussen wit en Biotop (geler) in zit. Het papier is gecoat en daardoor goed te gebruiken voor afbeeldingen. Het is een kwalitatief hoogwaardige en stijlvolle papiersoort.
 • Papiersoort Romandruk
  Roman is de vreemde eend in de bijt van de papiersoorten: het is heel ruw en geel en geeft een zwaar gevoel, terwijl het niet per se zwaar is. Precies zoals je het kent uit de ‘echte leesboeken’ in je kast.

Wanneer je een boek wilt laten drukken moet je enkele stappen doorlopen. Na het schrijven en redigeren van je manuscript is het tijd om het binnenwerk van je boek te laten opmaken. Want hoe je boek is opgemaakt heeft invloed op de schrijfbeleving van de lezer. Denk daarbij aan gebruik van kopteksten, witruimtes en regelafstanden, maar ook het lettertype en lettergrootte.

Het opmaken van je binnenwerk door BoekenGilde

Het opmaken van je binnenwerk is een belangrijke stap richting het laten drukken van jouw boek. Om er zeker van te zijn dat dit goed gebeurt kun je dit door het team van BoekenGilde laten uitvoeren. Daarvoor hoef je zelf niet veel te doen. Wanneer je bij ons je tekstdocument aanlevert maken wij het boek perfect voor je op.

Bij het opmaken van het binnenwerk houden we je doelgroep en het doel van je boek voor ogen en maken daarmee de beslissingen voor kopteksten, witruimtes, regelafstanden, lettertypes- en groottes. Kies je ervoor om je binnenwerk digitaal terug te krijgen, dan kun je rekening houden met zo’n 10 werkdagen na de aanvraag. Wil je ook graag een proefdruk ontvangen via de post, dan gaan daar gemiddeld zo’n 14 werkdagen overheen.

TIP! Het is ook mogelijk om zelf je binnenwerk op te maken met InDesign. BoekenGilde organiseert regelmatig webinars waarin wordt uitgelegd hoe dit moet. Ook kun je bij ons kosteloos een werkdocument opvragen, zodat je zeker weet dat je bij ons het juiste drukbestand aanlevert.

Het proces stap voor stap

 1. De aanvraag
 2. Aanleveren van document door de auteur
 3. Opmaken van binnenwerk door BoekenGilde
 4. Oplevering binnenwerk door BoekenGilde

De kosten voor het opmaken van het binnenwerk

Omdat elk boek uniek is, is ook de prijs van de opmaak van het binnenwerk per aanvraag verschillend. Om een idee te krijgen van de kosten vind je hieronder een overzicht van de prijzen. Heb je een specifieke vraag, dan kun je vrijblijvend een offerte bij ons opvragen.

Kosten opmaak binnenwerk

 • Starttarief € 150,00 excl. btw voor de eerste 48 tekstpagina’s
 • Meerprijs elke tekstpagina’s: € 3,00 p.p. excl. btw
 • Meerprijs elke tekstpagina’s met afbeeldingen of foto’s: € 7,50 p.p. excl. btw

Heb je haast met de opmaak van je binnenwerk, dan kan het sneller. We rekenen daarvoor wel een toeslag.

Laat je binnenwerk professioneel opmaken en kom een stap dichterbij het daadwerkelijk drukken van je eigen boek. Vraag nu, via onderstaande button, een offerte aan voor het opmaken van het binnenwerk van jouw boek.

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.