Boek schrijven tips!

Of je nu een boek gaat schrijven of een boek wilt uitgeven: tips zijn altijd welkom. We geven een aantal tips bij het schrijven en uitgeven van je boek in willekeurige volgorde.

Tip 1: maak een planning

Het klinkt niet creatief, maar één van de belangrijkste tips om een boek te schrijven is: maak een planning. Je kunt dit plan grofweg op twee manieren maken. De eerste is werken met een deadline en dan terugrekenen. Stel: je wilt dat je boek klaar is op het jubileum van je bedrijf op 1 juli. Dan weet je dat je boek 15 juni bij de drukker moet liggen. En ook dat je op 1 juni moet beginnen met vormgeven. En dat je de weken tot 1 juni kunt gebruiken voor de inhoud. Andersom kan ook: je bepaalt hoeveel tijd je per week wilt besteden aan een boek, wanneer het vervolgens af is, maakt niet uit.

Tip 2: houd de structuur vast

We schreven bij inhoud van je boek maken al dat het succes van je boek valt of staat met een goede inhoudsopgave. Hou hier ook aan vast. Dat is de tweede in het rijtje tips om een boek te schrijven. Begin niet zomaar met schrijven, maar werk hoofdstuk voor hoofdstuk. De volgorde waarin je hoofdstukken schrijft maakt niet uit. Om de structuur vast te houden kun je ook een schrijfplan maken.

Tip 3: werk van grof naar fijn

Net zoals je eerst begint met een inhoudsopgave, is het ook goed eerst de grove lijnen van de tekst op papier te zetten en pas dan te gaan fijnslijpen. Als je steeds terugleest en verbetert, werk je jezelf vast. Het geeft niks als je even geen goede naam weet voor een personage of een gerecht. Je schrijft gewoon lekker door. In een tweede ronde kun je de details invullen.

Tip 4: instrueer meelezers goed

Het is heel verstandig om meerdere mensen te laten meelezen met je boek. Kies het liefste meerdere mensen met verschillende visies en interesses. Een stuk of drie is prima. En deel vier in de serie tips voor het schrijven van boeken: instrueer deze mensen goed. Stel je vraag aan hen zo specifiek mogelijk. Vraag dus niet: wat vind je ervan? Want dan krijg je veel te brede antwoorden (die soms ook maar net afhangen van het humeur van de lezer) waar je niets mee kunt. Vraag daarom: bij welke delen zat je op het puntje van je stoel en waar zakte je aandacht weg?

Tip 5: werk in etappes

Schrijven is niet iets wat je twaalf uur op een dag kunt doen. Belangrijke tips voor het schrijven van een boek gaan daarom over tijd: werk in etappes van anderhalf uur en neem tussendoor goed en grondig pauze. Ga het liefst tussendoor naar buiten. Zo blijf je fris en zet je echt resultaten neer. Merk je dat je begint te ‘hangen’ achter je pc? En dat je gaat ronddwalen op het internet? Verman jezelf, probeer het nog tien minuten. En lukt het dan nog niet? Stop dan. Zo voorkom je dat je een hekel krijgt aan je eigen boek.

Tip 6: richt je omgeving in

Voor goed schrijfwerk is het belangrijk dat je in de juiste omgeving bent. Meestal is dit een rustige plek waar je geen afleiding hebt en waar een prettige sfeer is. Het kan helpen om je bureau eens flink op te ruimen en om muziek aan te zetten die past bij de sfeer van je boek. Zorg in ieder geval dat je niet teveel gestoord wordt. Iedere keer dat je uit je werk bent, kost het je tien minuten om er weer in te komen.

We hebben nog veel meer tips voor je. Ook kun je je inschrijven voor de BoekenGilde schrijversmail. Je ontvangt dan maandelijks tips over boeken schrijven, drukken en uitgeven. Ook raden wij je het schrijvenonline aan te bezoeken voor inspiratie!

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.