Zelf een boek maken? Begin met één wit vel

Overzicht… dat is het toverwoord om een boekje te maken. De grootste valkuil is dat je gewoon begint met schrijven en wel ziet waar je uitkomt. Breien noemen we dat: je zet woorden en zinnen achter elkaar, zonder dat je een goed beeld hebt van waar het heen gaat. Het gevolg is dat het verhaal – kort door de bocht – langdradig wordt en je veel tijd kwijt bent met schuiven en schrappen. Maak je eigen boek dus vanuit een wit vel. Zet middenin het belangrijkste onderwerp en schrijf eromheen thema’s en onderwerpen die je ook belangrijk vindt. Is je schets klaar? Hang het dan een paar dagen aan de muur. Niks vergeten? Staan er geen overbodige dingen?

Schrijven is inhoudsopgaves maken

Als de schets op je witte vel compleet is, is het tijd voor het allerbelangrijkste onderdeel van het zelf een boek maken: de inhoudsopgave. De inhoudsopgave is als het ware het lege huis van je boek, dat je vervolgens hoofdstuk voor hoofdstuk gaat inrichten. Hoe je dat inrichten doet, lees je bij soorten boeken. Het is best mogelijk dat de inhoudsopgave later helemaal niet meer terug komt (bijvoorbeeld bij een trouwboek of een vriendenboek). Dan nog is het handig hem te maken, als houvast voor jezelf.

Inhoud-boek-maken

Of je nu een A5-boekje gaat maken of een hele roman: kies voor een originele en logische inhoudsopgave. Het ligt voor de hand om een chronologische volgorde te gebruiken, maar dat levert lang niet altijd het mooiste resultaat op. Sorteer informatie in een biografie bijvoorbeeld liever naar plaatsen waar je ooit woonde of in een receptenboek naar gerechten die weinig of veel tijd kosten. Wil je vast een idee hebben van een indeling? Kijk dan bij soorten boeken.

Wil je meer tips ontvangen over boeken schrijven, drukken en uitgeven? Schrijf je dan nu in voor onze BoekenGilde schrijversmail en ontvang maandelijks bericht.

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.