Een steentje in mijn schoen

Waardering 4.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 klantbeoordeling)

 10,28

Waar komen Sint en Piet echt vandaan? Is Piet een racistische karikatuur van zwarten, voortkomend uit de slavernij? Petra Zwart-de Wit heeft het grondig onderzocht en geeft er op luchtige toon een helder antwoord op. De figuren en tradities gaan tot meer dan duizend jaar terug. Ze komt tot leerzame, onthutsende én verrassende conclusies.

 

Auteur: Petra Zwart- De Wit

Beschrijving

Auteur Petra Zwart-de Wit
ISBN 978-94-6323-408-5
Genre Historie
Taal Nederlands
Aantal pagina’s 94
Prijs  € 10,28
Jaar 2018

Een steentje in mijn schoen

Waar komen Sint en Piet vandaan? Petra Zwart-de Wit heeft het grondig onderzocht en geeft u er op luchtige toon een helder antwoord op. Waarom we pakjesavond op 5 of 6 december vieren, waarom kinderen hun schoentje zetten, waar het strooigoed en de chocolademuntjes vandaan komen, wie Piet zijn naam gaf, waarom hij zwart is. De figuren en tradities gaan tot meer dan duizend jaar terug.

Sommigen zijn voor afschaffing van het Sinterklaasfeest. Omdat Piet een racistische karikatuur zou zijn van zwarten, voortkomend uit de slavernij. Ook dat heeft Petra diepgaand onderzocht. Ze komt tot leerzame, onthutsende én verrassende conclusies.

Al dat onderzoek heeft haar ook geleerd dat inmiddels bij heel wat pro- én anti-Zwarte Pieten een steentje in de schoen zit. De geschiedenis heeft laten zien dat Sint en Piet flexibel genoeg zijn om een balans te vinden, zodat iedereen het feest weer met een warm hart kan vieren. Zij doet een voorspelling, dat de kleinkinderen van onze kleinkinderen nog steeds met veel plezier en spanning Sinterklaas Kapoentje zullen zingen en hun schoentje zullen zetten. Of Piet daarbij zijn oorbellen behoudt en zwart blijft? U zult het lezen.

Over de auteur

Petra Zwart-De Wit is een ondernemende vrouw die graag over taboes schrijft. Ze is 56, gehuwd en heeft vier kinderen. In haar vrije tijd rijdt Petra paard en bakt pepernoten.

Anderen over het boek

“Ik voelde me altijd heel ongemakkelijk bij dit onderwerp. Nu begrijp ik het. Een hele opluchting.”

“Ik vond het van begin tot eind boeiend. Heb het in één adem uitgelezen. Heel interessant!“

“Goed en duidelijk verhaal. Een verademing, zo overzichtelijk als jij de geschiedenis beschrijft”.

1 beoordeling voor Een steentje in mijn schoen

 1. Waardering 4 uit 5

  Dirk Bontes

  “Een steentje in mijn schoen” is een makkelijk te lezen, informatief boekje van 94 pagina’s.

  Het perspectief van waaruit het werd geschreven is dat van iemand die stelling neemt tegen de moderne slavernij waarin wereldwijd zo’n 45 miljoen mensen verkeren.

  In het eerste deel – met 66 voetnoten – gaat de schrijfster in op de geschiedenis en kenmerken en attributen van Sint Nikolaas en van Zwarte Piet. Ze maakt met haar argumenten korte metten met de nergens op stoelende beweringen dat Zwarte Piet een racistische karikatuur zou zijn.

  In het tweede deel van zo’n veertig pagina’s – met 41 voetnoten – gaat de schrijfster uitgebreid in op de slavernij in het verleden in Afrika, in de Amerika’s en op de trans-Atlantische slavenhandel, en op de slavernij waaraan heden nog steeds tientallen miljoenen mensen zijn onderworpen.

  De tekst van het boekje gaat her en der vergezeld van een illustratie.

  De informatie die ons door de schrijfster wordt verschaft – zowel over de Sinterklaasviering als over de slavernij in verleden en heden – is interessant, en iedereen zou ervan op de hoogte dienen te zijn.

  Mijn grootste probleem met het boekje is dat de schrijfster meent dat Zwarte Piet zwart is VAN roet of DOOR roet – maar daarvoor bestaat in de aan ons door onze voorouders overgeleverde informatie geen enkel bewijs. De overlevering stelt daarentegen heel duidelijk dat Zwarte Piet zwart is ALS roet – en dat de smerigheid niet van hem kan worden afgewassen.

  Ik kwam een handvol, verwaarloosbaar aantal typefoutjes tegen; waarvan de meest opmerkelijke de naam van één persoon was die op één bladzijde op drie verschillende manieren was geschreven.

  De afgelopen eeuwen zijn er vele tientallen, zo niet honderden boeken en artikelen over de Sinterklaasviering en soortgelijke eindejaarsvieringen in binnen- en buitenland gepubliceerd. Deze vertonen vaak enige overlappingen, maar hebben ieder vaak ook unieke aspecten.
  Het heldere betoog van Petra Zwart – De Wit is een waardevolle en nuttige toevoeging aan deze publicaties.

  Ik beveel een ieder aan om haar boekje te kopen en te lezen en wellicht als geschenk cadeau te geven.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.