In de Klauw van de Adelaar

Prijs: nog niet bekend

Niet op voorraad

Beschrijving

Auteur Theo De Vos
ISBN 978-90-903-0251-5
Genre Geschiedenis & Politiek
Taal NL
Aantal pagina’s 482
Prijs N.n.b.
Jaar 2017

1914. De Centraal- Europese keizerrijken Oostenrijk- Hongarije en Duitsland, allebei gesymboliseerd door een steenadelaar, willen de wereld naar hun hand zetten. Wat zit er mogelijk achter de moord in Sarajevo? Hoe staan belangrijke figuren als Kaiser Franz Joseph, Kaiser Wilhelm II, Koning Albert 1 en de legertop in sommige landen tegenover de dreigende situatie en wat gebeurt er precies in Brussel, Wenen, Berlijn en Londen in de maanden, dagen of uren die aan de oorlog voorafgaan?

Hoe verloopt de inval van de Duitsers? Hoe sterk is het verweer van de Belgen bij Luik, aan de Gete, tussen Walem en Lier, in het Scheldeland, bij Gent, Diksmuide, enz. Wat bezielt de Duitsers bij o.a. Leuven, Aarschot, Dinant, Dendermonde, Roeselare? Hoe kruipen de Fransen aan de Marne toch nog onder de Duitse pletwals uit, terwijl ze technisch gezien al verslagen zijn? Welke rol spelen de Britten?

Dit boek leidt U eerst doorheen de chaotische politieke achtergrond en neemt U nadien heel uitgebreid mee, in gezelschap van de verschillende legers, langs de strijdtonelen in onze contreien van Luik tot de IJzer en langs de Elzas en de Marne in Noord- Frankrijk. Het brengt een erg vlotte, doch heel diepzinnige getuigenis van de verschrikkelijke drie eerste maanden in de oorlog.

Over de auteur
Theo De Vos (* Duffel-1955) ging als 17-jarige bij de paracommando’s van Flawinne en stapte naar de Luchtmacht in 1976. De laatste jaren van zijn militaire loopbaan, deed hij als kapiteincommandant mee de selectie en de oriëntatie voor de eigenlijke functiekeuze van alle sollicitanten in het selectiecentrum van Defensie.

Als leerling aan de lagere school, moest hij ieder jaar mee naar de herdenkingsceremonie in het fort van Walem en raakte daardoor al op jonge leeftijd geïnteresseerd in alles wat met de geschiedenis van 14/18 te maken had. Nog steeds bezoekt hij met enige regelmaat het Brusselse Rijksarchief aan het Jubelpark en historisch belangrijke plaatsen als Verdun, Ieper en andere locaties die toen enige rol van betekenis hebben gespeeld.

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “In de Klauw van de Adelaar” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.