Kapitein Walther Boer en het galaconcert
Bij het galaconcert op 5 januari 1937, ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana met prins Bernhard, gaf de Nederlandse regering het Residentie Orkest de opdracht het gehate Horst Wessellied te spelen, het partijlied van de nazi’s. Dirigent Peter van Anrooy weigerde het lied te dirigeren, en kapitein Walther Boer nam zijn taak over. Ruim twintig leden van het Residentie Orkest weigerden eveneens, en werden vervangen door leden van de Koninklijke Militaire Kapel. De Duitse familieleden van Juliana en Bernhard brachten de Hitlergroet. Maar waarom gaf de Nederlandse regering, drie jaar vóór de bezetting, deze opdracht? Ze ging daarmee lijnrecht in tegen haar eigen nota van nog maar anderhalve dag eerder, waarin ze verklaard had dat alléén het Wilhelmus zou worden gespeeld. Loe de Jong verzwijgt deze nota in Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, zodat hij de ommezwaai van de regering ook niet hoeft te verklaren. Het werd hoog tijd om uit te zoeken wat er precies gebeurd is.
P. Lamberti –
Het betreft hier een fascinerend onderzoek over een sinister galaconcert (1937) uit de koninklijke geschiedenis dat om weliswaar evidente, maar toch vooral onzuivere redenen tot nu toe onbesproken is gebleven. Geen hoax, geen samenzweringstheorieën of alternatieve feiten, wel zorgvuldig en gedegen onderzoek, met een onmiskenbaar publiek belang.
Wouter van Haaften (geverifieerde eigenaar) –
Boeiend geschreven, op basis van zeer gedetailleerd onderzoek. Over de lang verzwegen vraag wie bij het huwelijk van Juliana en Bernhard (1937), ondanks duidelijk tegengesteld regeringsbesluit, het initiatief nam om niet alleen het Wilhelmus maar toch ook het Duitse volkslied inclusief partijlied van de NSDAP te laten spelen.