Boekomslag afwerkingen

Wat een boek uniek kan maken en extra opvallend is de veredeling van het boekomslag of de cover. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te voorzien van zo'n extra blikvanger.

De meest voorkomende boekomslag materialen en afwerkingen hebben we hieronder op een rij gezet:

Weet jij al hoe jij jouw boek wilt laten drukken en ben je er helemaal klaar voor om die stap te zetten? Super! Ontdek aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen en ga direct aan de slag!

Download het whitepaper   'Aanleverspecificaties'

Wat is een boekomslag?

De cover is de omslag van je boek: het kartonnen of papieren omhulsel. Het primaire doel is de losse papieren bijeen te houden. De cover heeft ook een aandachttrekkende functie. Je kunt het gebruiken om lezers een eerste indruk te geven van je boek.

boek covers-1

Boekenkaft of boekomslag

De boekenkaft of boekenomslag is dus een beschermend omhulsel en houdt de pagina’s van een boek bij elkaar. Het behelst de cover, de backcover en de rug van een boek en is onder te verdelen in een hard cover of soft cover. De boekenkaft wordt doorgaans gemaakt van karton of papier en is in sommige gevallen ook met materialen als leer of perkament bekleed.

Voor het begin van de negentiende eeuw werden boeken met de hand gebonden, om manuscripten – verfraaid met luxe materialen als goud, zilver en juwelen – te beschermen. De kaft beschermde de dure pagina’s niet alleen, ze fungeerden ook als eerbetoon aan het culturele gezag van een boek. Na 1820 werden er nieuwe mechanische technieken doorgevoerd om het boekbinden te vereenvoudigen.

Denk goed na over de cover van een boek. Het is namelijk de blikvanger van het geheel. Een succesvolle boekomslag rekent pas op navolging. Zorg daarom voor een aantrekkelijke kaft die past bij de inhoud van het boek.

Afwerken met laminaat (glans of mat)

Laminaat is een dunne transparante kunststoffolie die op het papier van de cover wordt geplakt. Deze afwerking wordt standaard gebruikt bij een bedrukte boekomslag. Er is ook een hoogglans variant; glanslaminaat, en geeft een zeer hoge glans aan de cover. Matlaminaat wordt vaak gebruikt in combinatie met Spot UV lak.

Naast de uitstraling zorgt laminaat voor een duurzame bescherming van het boekomslag tegen vuil, stof en beschadigen. De matvariant is gevoeliger voor krassen dan de glansvariant, er is daarom ook een krasvaste versie.

Veredelen met UV-Spotlak

Je kunt het boekomslag veredelen met een zogenaamde Spot UV-lak. Spot UV-lak is een luxe afwerking waarbij een glanzende laklaag wordt aangebracht op een specifieke plek (een spot) van het ontwerp op basis van UV-licht droging. Deze spot-UV-lak wordt aangebracht op bijvoorbeeld de titel of een afbeelding. Met gebruik van UV Spotlak worden belangrijke elementen op het boekomslag uitgelicht. Het heeft een hoge attentiewaarde door het contrasterende effect. Het gebruik van spot UV-lak geeft een boek een dure en chique uitstraling.

Het is ook mogelijk om matte spot UV-lak aan te brengen op een glanzende basis.
Een voorbeeld: de omslag van het boek heeft een mat gelamineerde achtergrond en wordt versierd met glansletters. De matte achtergrond en de glanzende letters resulteren in een uniek contrast.

Foliedruk

Foliedruk is een veredelingstechniek waarbij een dunne kleur- of metaalfolie op de cover wordt aangebracht. Het wordt veelal gebruikt in combinatie met kunstlederen covers. Deze folie, doorgaans goud of zilver, geeft het drukwerk een extra chique uitstraling.

Pregen

Wil je de diepte in? Dan kan dat, je kunt kiezen voor het praegen of pregen van je boekomslag. Er wordt dan reliëf aangebracht in het karton van het omslag: dit kan zowel naar binnen (verdiept) als naar buiten (verhoogd). De cover wordt op deze manier voorzien van elementen die diepte hebben. Zo kun je een afbeelding of titel extra naar voren laten komen.

In combinatie met spot UV-lak is het helemaal een blikvanger. Ook is het mogelijk een bepaalde vorm in je omslag te stansen of met 'laser-cutting'-techniek alle denkbare vormen uit de cover te snijden.

Foam-cover

Bij een foam-cover wordt er foam aangebracht tussen het karton en de cover, waardoor het boekomslag dikker wordt en ingedrukt kan worden. Het toepassen van een foam cover op boeken geeft een vriendelijke uitstraling en is bijvoorbeeld geschikt voor kinderboeken.

Stofomslag

Een stofomslag is een losse papieren of geplastificeerde boekomslag en wordt ook wel wikkel genoemd. De stofomslag wordt voornamelijk gebruikt bij gebonden boeken.

Oorspronkelijk dient een stofomslag een boek tegen stof en beschadiging te beschermen, maar inmiddels maakt het ook een belangrijk deel uit van het totale marketing- en vormgevingsconcept.

Het wordt bedrukt met pakkende teksten en afbeeldingen om de aandacht van het publiek te trekken. Op de achterflap staan soms lovende recensies van het boek. Aan de binnenzijde van de boekomslag staat vaak een korte samenvatting van het verhaal. Deze tekst wordt ook wel flaptekst of blurb genoemd.

Leeslint

Een leeslint of boekenlegger is een smal lint dat aan de kop van het boekblok wordt bevestigd en is in vele kleuren leverbaar.

Een goede drukker kan veel meer vertellen over de mogelijkheden én kosten van veredeling en voorbeelden tonen, zodat je een goed beeld krijgt hoe jouw boek eruit kan komen te zien.

Kapitaalband

Kapitaalbanden worden gezet in de rug van hardcoverboeken. Kapitaalbanden zijn er in
verschillende kleuren.

kapitaalband

Rugtitel

De rug van je boek is het lange smalle gedeelte, dat zichtbaar is als je boek in een boekenkast staat.

Is het boek dik genoeg, dan wordt de rugtitel dusdanig geplaatst dat het leesbaar is als het boek rechtop staat. Is het boek niet dik genoeg, dan wordt de rugtitel 90 graden gedraaid.

Er is geen regel voor de richting waarop de titel wordt geplaatst. Bij de meeste Nederlandstalige boeken is de rugtitel leesbaar als het boek ligt met de voorkant naar boven.

Banderol

Een banderol is een wikkel van papier dat om je boek gaat. Op deze wikkel kun je een korte tekst plaatsen of je kunt hem aan laten sluiten op het ontwerp van het boekomslag.

Rondhoeken

Afwerking met ronde hoeken, oorspronkelijk om ezelsoren te voorkomen. Daarnaast beschadigen de hoeken op deze manier minder snel. Tegenwoordig wordt het ook als een toevoeging op het ontwerp gezien. Bij stevige, kartonnen kinderboekjes wordt vaak gebruik gemaakt van ronde hoeken.

Boekbandontwerpers

Een boekbandontwerper is de persoon die een boekband, boekomslag of stofomslag ontwerpt.

Een boekband bestaat uit twee losse stukken grijsbord en een rug, die aan elkaar worden verbonden middels bekledingsmateriaal (zoals papier of linnen). Rond 1890 begonnen uitgevers kunstenaars te benaderen en gaven zij hen de opdracht om band- en omslagontwerpen te maken voor uitgaven als tijdschriften, bladmuziek en brochures.

Kunstenaars als Jan Toorop, G.W. Dijsselhof en C.A. Lion Cachet zijn bekend geworden als boekbandontwerpers.

En nu verder

Wil je aan de slag met de cover van jouw boek? Lees onze tips om een goede cover te ontwerpen.

Twijfel je nog tussen een hardcover en een softcover voor jouw boek? Ook daar geven wij tips voor in ons blog. Ontdek hoe een hardcover boek wordt gedrukt.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van jouw boek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

Meer blogs en tips lezen?

Een bron in je boek vermelden? Dit zijn de regels!

Bij veel genres ontkom je er als auteur niet aan: het raadplegen van bronnen. Gebruik je die bronnen in je boek, dan zijn er een aantal regels waar je rekening mee dient te houden. In dit blog leggen...
> Verder lezen

Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van...
> Verder lezen