Boekenkaft / boekomslag

De boekenkaft of boekenomslag is een beschermend omhulsel en houdt de pagina’s van een boek bij elkaar. Het behelst de cover, de backcover en de rug van een boek en is onder te verdelen in een hard cover of soft cover. De boekenkaft wordt doorgaans gemaakt van karton of papier en is in sommige gevallen ook met materialen als leer of perkament bekleed.

Voor het begin van de negentiende eeuw werden boeken met de hand gebonden, om manuscripten – verfraaid met luxe materialen als goud, zilver en juwelen – te beschermen. De kaft beschermde de dure pagina’s niet alleen, ze fungeerden ook als eerbetoon aan het culturele gezag van een boek. Na 1820 werden er nieuwe mechanische technieken doorgevoerd om het boekbinden te vereenvoudigen.

Denk goed na over de cover van een boek. Het is namelijk de blikvanger van het geheel. Een succesvolle boekenomslag rekent pas op navolging. Zorg daarom voor een aantrekkelijke kaft die past bij de inhoud van het boek.

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.