ISBN

ISBN staat voor International Standard Book Number en is een unieke identificatiecode die je aanvraagt voor je boek. Je maakt je boek herkenbaar met dertien cijfers en bijbehorende unieke streepjescode. Zonder dit nummer kun je een boek niet distribueren via bijvoorbeeld een boekhandel, bibliotheek of webwinkel. Het nummer maakt elke uitgave uniek en herkenbaar. In de volksmond hebben we het vaak over een ISBN-nummer en dat is eigenlijk dubbelop, met twee keer ‘nummer’ erin.

Opbouw van het ISB-nummer

Het nummer wordt opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Dit zijn:

  • Het landnummer (voor Nederland is dat 90)
  • Het uitgeversnummer (hoe meer boeken een uitgever uitgeeft, hoe korter dit nummer)
  • Het boeknummer
  • Het controlecijfer

Ben je van plan om je boek via een boekhandel of webwinkel te verkopen of wil je dat je boek wordt opgenomen in het assortiment van bijvoorbeeld de bibliotheek? Dan is het aanvragen van een ISB-nummer verplicht. Zonder nummer wordt je boek namelijk niet opgenomen in de collectie van het Centraal Boekhuis en NBD Biblion.

Een ISBN aanvragen

Je kunt een nummer aanvragen bij het bureau ISBN wanneer je geregistreerd staat als uitgever en een uitgeversnummer hebt. Bekijk ons e-book voor een instructie. Je kunt ook je ISB-nummer aanvragen via BoekenGilde of via een uitgever. Als je veel boeken registreert, dan is het wellicht financieel aantrekkelijk om je te registreren als uitgever. Wanneer je maar één of enkele ISBN’s nodig hebt, is de aanvraag goedkoper via BoekenGilde. Wij helpen je graag verder!

BoekenGilde | Kennisbank: ISBN (International Standard Book Number)

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.