Jouw boek drukken

Is je manuscript geredigeerd en je boek mooi vormgegeven? Dan ben je klaar voor de volgende stap: je eigen boek laten drukken.

Een spannend moment, want vanaf dat moment kun je inhoudelijk niks meer wijzigen. Ben je goed begeleid en is je boek netjes geredigeerd? Dan kun je met een gerust hart je boek drukken.

Direct prijs aanvragen

Wil jij je boek laten drukken? Vraag dan eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan.

Je eigen boek drukken

Je kunt je boeken op twee manieren laten drukken: digitaal drukken en offset drukken. Digitaal drukken is vooral interessant bij een kleine oplage omdat de opstartkosten laag zijn. Wil je je boek offset laten drukken, neem dan gerust contact met ons op.

Boek drukken in grote en kleine oplage

BoekenGilde realiseren we ons dat (nog) niet elke titel geschikt is voor het grote publiek. Daarnaast beschikt niet iedere auteur over het budget om in grote oplage te drukken. Je kunt bij ons al vanaf 10 exemplaren je boek laten drukken zonder concessies te hoeven doen in kwaliteit.

Hoeveel boeken drukken?

Vaak krijgen we de vraag: “hoeveel boeken moet ik laten drukken bij een eerste oplage?”

Dit verschilt per titel en per auteur. Je maakt als het ware een inschatting van de potentie bij de lancering. Voor de een werkt het stimulerend om een groot aantal boeken te drukken. De ander krijgt daar juist de zenuwen van.

Belangrijk is dat je vraag en aanbod bij elkaar brengt en dat een koper van je boek niet lang hoeft te wachten op levering.

Levertijd: In de regel hebben we voor een softcover circa 6 werkdagen nodig. Voor een hardcover moet je rekening houden met 10 werkdagen.

Formaat boek drukken

Wanneer je je boek laat drukken en zelf gaat uitgeven is het belangrijk om goed na te denken welk boekformaat het beste bij jouw boek past. De grootte van een boek kan ervoor zorgen dat je boek opvalt bij het publiek, past bij de inhoud en/of bijdraagt aan de lezersbeleving.

Eindformaat A4 A5 190 x 260
B5 210 x 210 230 x 230

>> Bekijk wat voor het drukken van jouw boek de aanleverspecificaties zijn

Papiersoort van je boek

Voor het binnenwerk van een boek kun je kiezen uit vele papiersoorten, zoals HVO, roman-papier, g-print, gloss, biotop en silk (mc).

Papiersoort Gloss Silk HVO
G-print Roman Biotop

De keuze van het papier bij het drukken van jouw boek is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Hou je meer van spierwit papier of mag het een licht tintje hebben? Vind je glad papier mooier of is iets ruwer papier meer jouw smaak? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, onder andere:

  • Papier en afbeeldingen
  • Papier en bindwijze
  • Dikte van papier

Ook het gebruik in de praktijk bepaalt welke keuze je het beste kunt maken bij het boek drukken. Een kookboek moet open blijven liggen en vieze spetters wil je eraf kunnen vegen.

Een kinderboek moet tegen grijpgrage, vieze kinderhandjes kunnen. Het binnenwerk van een roman druk je bij voorkeur op iets geel en mat papier, want dat leest nou eenmaal het prettigst.

Omslag van je eigen boek: hardcover of softcover

De omslag, ook wel cover genoemd, heeft als doel de kaft en het binnenwerk bijeen te houden. Behalve voor deze praktische functie, wordt de omslag gebruikt om een eerste indruk te geven van je gedrukte boek.

Wat een boek uniek kan maken en extra opvallend is de veredeling van het omslag of de cover. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te voorzien van zo’n extra blikvanger. Denk hierbij aan een mat of glans laminaat, Spot UV-lak of Foliedruk.

Omslag Hardcover Softcover

Een hardcover boek is een boek met een harde kaft, die meestal is voorzien van stof of leer. Om deze cover te beschermen hebben hardcover boeken vaak ook nog een papieren omslag dat om de kaft is gevouwen. Een hardcover is in feite een genaaid gebonden boek, een term die vooral gebruikt wordt door boekdrukkers, maar minder bekend is bij het grote publiek.

Een softcover boek is een boek met een slappe kartonnen omslag en daarmee de tegenhanger van de hardcover. Softcover boeken worden in Nederland meestal paperbacks genoemd.

Bekijk ook welke cover het meest geschikt is voor jouw boek

Bindwijze bij boek drukken

Drukwerk kan helpen om van je boek een blikvanger te maken. Door bijzondere keuzes te maken qua afwerking -zoals de bindwijze, praegen, een hardcover, leeslint- valt jouw boek net een beetje meer op.

Ook over de bindwijze van je boek moet je nadenken. De twee meest voorkomende bindwijzen bij boek drukken zijn lijmen en innaaien.

Lijmen heet ook wel ‘gelumbeckt’ of ‘garenloos binden’. Beide bindwijzen zijn te gebruiken voor alle papiersoorten.

Toch zijn er ook nog andere boekbindtechnieken te onderscheiden. Elke bindwijze heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Boekbinden technieken

  • Gelijmd gebrocheerd of garenloos gebrocheerd
  • Genaaid gebrocheerd
  • Genaaid gebonden
  • Garenloos gebonden of gelijmd gebonden
  • Gehecht gebrocheerd

Je eigen boek laten drukken met een bijzondere uitstraling stimuleert de verkoop van je boek (mits je verkoopprijs marktconform blijft!). Wij laten je graag mooie voorbeelden zien.

Goedkoop boek drukken in hoge kwaliteit

Een boek uitgeven in eigen beheer, betekent kosten maken. Naast het drukken van het boek krijg je ook te maken met de distributie en promotie. Het goede nieuws is: de kosten zijn duidelijk.

Wil jij je boek laten drukken? Vraag dan eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan.

Vragen over…

Je hoeft alleen nog maar te schrijven!

Offerte aanvragen

Hoeveel woorden per pagina?

Het uitrekenen van het aantal pagina’s van je boek is niet zo ingewikkeld. Je deelt het aantal woorden van je manuscript door het aantal woorden dat je kwijt kunt op een pagina. lees verder

In welke formaten kan ik mijn boek laten drukken?

Goed nieuws! Wij kunnen je boek in ieder gewenst formaat drukken tot maximaal 35 x 35 cm. lees verder

Telt het schutblad ook mee als binnenwerk?

Het schutblad telst niet mee als binnenwerk. Het schutblad is is een apart bestand en hoeft niet bij de pagina’s van het binnenwerk opgeteld te worden. lees verder

Wanneer voeg ik een inhoudsopgave toe?

Een inhoudsopgave vind je vaak in informatieve boeken waar de lezer snel naar een bepaald onderwerp wil. Op deze manier hoeft niet het hele boek doorgelezen te worden. lees verder

Wat moet er in het colofon staan?

In ieder boek moet een colofon opgenomen zijn. In het colofon staat hoe een uitgave tot stand is gekomen. lees verder

Hoeveel kost het drukken van een boek?

De kosten voor het drukken van je boek zijn overzichtelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat er allerlei extra of verborgen kosten voor het drukken bijkomen. lees verder