Meelezersfeedback

Nu jouw boek geschreven is ben je natuurlijk benieuwd naar wat een ander er van vindt. Je wilt horen dat je boek geweldig is, het er mooi uitziet en dat de lezer het in één ruk heeft uitgelezen.

Toch heb je meer aan eerlijke, kritische en opbouwende feedback. Deze feedback kan jou helpen om nóg een betere versie van je boek te maken.

Boek drukken BoekenGilde

Wanneer schakel je meelezersfeedback in?

Je gaat meelezers benaderen wanneer jij, in grote lijnen, tevreden bent over je manuscript. Wellicht twijfel je nog wel over welk eind je moet kiezen of over de opbouw van je verhaal. Meelezers kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

‘Deliver and receive feedback like a gift.’ – Ann Marie Houghtailing

Kies zorgvuldig wie je gaat vragen

Stel je meelezers vragen

Voor je meelezer is het fijn om concreet te weten waar hij of zij op moet letten. Dit maakt het voor de meelezer een stuk eenvoudiger en jij krijgt concrete feedback waar je wat aan hebt. Denk bij het stellen van vragen bijvoorbeeld aan:

  • Komt de boodschap van het boek over?
  • Is het boek geschreven in de taal van de doelgroep?
  • Is de volgorde van de hoofdstukken overzichtelijk?
  • Is het duidelijk waar je bent in de tijd? (heden, verleden, toekomst)

Wie ga je vragen?

Bepaal zorgvuldig wie je gaat benaderen om meelezer van jouw boek te worden. Denk hierbij aan mensen met verschillende kwaliteiten. Iemand met veel kennis van de taal, iemand die ervaring heeft met het onderwerp van je boek of iemand die jou goed kent. Kies mensen die jou opbouwende kritiek willen geven.

Contact

Bepaal je doel

Zet voor jezelf op papier wat jij wilt bereiken door de meelezers in te schakelen. Waarom heb jij dit boek geschreven en wat wil je ermee bereiken? Zodra je dit weet kun je jouw meelezers aan het werk zetten.

De feedback voor je boek

Jouw meelezers gaan hun mening geven over het boek, hou er rekening mee dat dit niet altijd leuk is. Maar onthoud ook: het is en blijf jouw boek. Je bent niet verplicht om elke wijziging van je meelezer door te voeren. Een andere mening zet je wel aan het denken en kan ervoor zorgen dat je keuzes nog bewuster maakt.

Wil je dat een professional met je mee kijkt? Wij helpen graag en geven je door middel van een Quick Scan opbouwende feedback op 1000 woorden.

Vraag een gratis Quick Scan aan

Al gedacht aan:

Professionele feedback

Wil jij je manuscript door laten kijken door een professional? Lees hier dan meer.

Professionele feedback

Quick Scan

Bij Boekengilde willen we graag een Quick Scan voor je uitvoeren tot 1000 woorden.

Quick Scan

Feedback verwerkt?

Dan ben je klaar om je boek uit te geven. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie.

Offerte aanvragen
Of wil je liever contact voor persoonlijk advies?

Freddie DrijsenNicole NijhuisEllen Rikkink