Het manuscript

De voorbereiding zit erop, nu is het tijd om je manuscript te gaan schrijven. Dit is niet eenvoudig maar uiteindelijk ben jij begonnen aan deze klus omdat je de droom hebt om je eigen boek uit te brengen.

Maak het leuk voor jezelf en schrijf op momenten dat je inspiratie hebt. En dan is het enige wat we je kunnen aanraden gewoon te beginnen. Wees niet te kritisch, aanpassen kan altijd nog.

Boek drukken BoekenGilde

Het schrijven van je manuscript

Hoe verleidelijk het ook is om je manuscript meteen ‘perfect’ te schrijven: doe het niet. Schrijf, schrijf en blijf schrijven tot je manuscript af is.

Lees het dan vervolgens rustig door om foutjes te verbeteren en spanning aan te brengen. Eerst de inhoud, dan de vorm. Als je het andersom doet, loop je het risico dat het resultaat er weliswaar prachtig uitziet, maar je toch snel uitgekeken raakt op je boek omdat het qua inhoud niet is wat je ervan verwacht had. Kwaliteit boven kwantiteit zullen we maar zeggen.

Klaar om te redigeren

Ben jij klaar met schrijven en heb je aanpassingen gemaakt? Dan is jouw manuscript klaar voor de volgende stap; redigeren.

Meer over redigeren

Het nalopen van je manuscript

Beoordelen

Zodra je manuscript voor jouw gevoel af is, raden we je aan om het manuscript door anderen te laten lezen en om meelezersfeedback te vragen. Dit kan je laten doen door familie, vrienden of door een professional. Zorg dat zij met een kritische blik naar je boek kijken, alleen zo kom je verder. Zodra je tevreden bent over het verhaal dat je hebt geschreven ga je verder met de volgende stap.

Tip: Heb jij een duwtje in de rug nodig? Onze schrijfcursus helpt je zelfverzekerd de volgende stap te zetten in het schrijven van je boek. Klik hier voor meer informatie.

Redigeren

Niets is vervelender dan een boek lezen dat vol staat met spelfouten en onhandige zinsconstructies. Een taalfanaat met een frisse blik ziet vaak fouten waar je zelf ‘blind’ voor bent geworden. Schakel een professional in die de redactie voor jouw boek kan doen.

BoekenGilde kan de tekstredactie voor je verzorgen. Onze redacteur haalt taal- en stijlfouten uit de tekst, net zoals foutieve spelling en een onnatuurlijke zinsopbouw. Daarnaast krijg je feedback op de inhoud. Zijn je dialogen geloofwaardig? Zit er voldoende diepte in je personages? Is de verhaallijn helder? Zijn de hoofdstuktitels duidelijk?

Bekijk eerst de volgende stappen voordat je een manuscript schrijft

Stappenplan

De tip die we aan ieder beginnende schrijver meegeven: Breek de taak op en werk in stappen. Die stappen vind je hier.

Stappenplan

Voorbereiding

Je wil een boek gaan schrijven, je hebt een idee, maar waar begin je dan? Dit is een vraag waar veel schrijvers mee worstelen.

Voorbereiding

Schrijfcursus

Het schrijven van een boek is niet makkelijk. Om plezier te houden en resultaten te boeken kunnen we je één belangrijke tip meegeven..

Schrijfcursus

Vormgeving en boekomslag van je manuscript

Zodra je tevreden bent over je boek, is het tijd om na te denken over de vormgeving. Een goed boek moet er zowel vanbinnen als aan de buitenkant mooi uitzien.

Misschien heb je zelf al duidelijke ideeën over hoe je boekomslag en de vormgeving van je binnenwerk eruit moet komen te zien maar misschien ook niet. Kies in ieder geval voor een leesbaar lettertype, bepaal de regelafstand en witmarges rondom de pagina. Neem eens een kijkje in je eigen boekenkast en bepaal zo wat jij mooi vindt. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag op weg en maken dan een eerste opzet voor je qua vormgeving.

Boek opmaken

Van manuscript tot boek uitgeven

Ben je tevreden over je boek, zowel qua inhoud als qua uitstraling? Dan ben je er klaar voor om je boek uit te geven. Is het jouw doel om je boek te vermarkten en er een zo groot mogelijk publiek mee te bereiken? Dan kun je je boek grofweg op twee manieren uitgeven: je kunt een uitgever zoeken voor je boek óf je boek zelf uitgeven.

Uitgeven in eigen beheer of via de uitgever?

Bekijk goed wat bij jou past, maar wees vooral trots: je boek is geschreven!

Klaar voor de laatste stap?

Is jouw boek afgerond en het bestand klaar om als hardcover gedrukt te worden?

Offerte aanvragen

Of wil je liever contact voor persoonlijk advies?

Freddie DrijsenNicole NijhuisEllen Rikkink