Ga ik mijn boek uitgeven in eigen beheer of via een uitgever?

Dit is een vraag waar je als schrijver over nadenkt en waar je verschillende afwegingen in moet gaan maken. Je kunt namelijk twee wegen bewandelen:

  • je boek uitgeven in eigen beheer;
  • een uitgeverij zoeken die je boek wil uitgeven.

Bij BoekenGilde kunnen wij je helpen bij het uitgeven van je boek in eigen beheer. Dit heeft een groot voordeel: je blijft zelf de baas.

Boek uitgeven BoekenGilde

Onafhankelijk of gestuurd?

Aan het uitgeven in eigen beheer zijn kosten verbonden, daar waar deze kosten bij een uitgever gedekt zijn. De uitgeverij neemt alles uit handen, betaalt (veelal) het voorschot en verzorgt de publiciteit en distributie. Toch is het uitgeven bij een uitgeverij vaak erg moeilijk.

Ben jij een echte Indie Schrijver? Dan ben je onafhankelijk, kies je bewust voor selfpublishing, wijk je af van traditionele en gebaande paden bij het publiceren van jouw boek, hou je het schrijf-, maak- en publiceerproces in eigen hand en behoor je tot een groeiende groep van schrijvers. Zowel voor beginnende schrijvers als gevorderden is wel een uitgeverij te vinden.

Is dit herkenbaar? Dan ben jij geschikt om zelf je boek uit te geven.

Uitgeverij in Nederland zoeken

Veel mensen willen een boek uitgeven via een uitgeverij in Nederland. De eerste stap is dan een uitgever zoeken voor jouw boek.

De handigste manier is om weer terug te gaan naar het begin: Welk soort boek heb je geschreven? Zoek vervolgens een uitgeverij die gespecialiseerd is in dit genre. Lemniscaat is bijvoorbeeld een bekende uitgeverij voor kinderen. Zo zijn er ook uitgeverijen voor beginnende schrijvers.

De beste plek om je zoektocht te starten, is in de (online) bibliotheek of boekhandel. Kijk welke boeken daar verkocht worden in jouw genre en noteer welke uitgeverijen dat boek hebben uitgebracht.

Ben je nog bezig met het schrijven van je manuscript?

Of is je manuscript afgewezen? Met deze tips geef je de moed niet op!

Je kunt kiezen voor een online uitgeverij

Zonder negatief te willen doen: een boek uitgeven bij een uitgeverij is moeilijk.

Daarom schieten online uitgeverijen als paddenstoelen uit de grond. Kijk wel goed met wat voor boeken uitgever je van doen hebt. Is het echt een uitgeverij? En nemen ze echt alles uit handen: van het betalen van een voorschot tot de publiciteit en distributie?

Twijfel je?

Schrijf je dan in voor het één van onze handige webinars over uitgeven in eigen beheer. Tijdens deze webinars informeren we je onder andere over de verschillende uitgeefmogelijkheden.

Wil jij zelf je eigen boek uitgeven? Wil je zelf de regie en geen onnodig risico lopen? Wij helpen je er graag bij en begeleiden je één op één. Je weet ons te vinden met vragen.

Je kunt ook ons blog lezen waarin we je vertellen wat je allemaal te wachten staat bij het uitgeven van je boek.

 

Meer weten over uitgeven in eigen beheer?

Inzicht in de kosten?

Bij het uitgeven van je boek in eigen beheer, zul je kosten maken.
Denk hierbij aan de redactie, opmaak en het drukwerk.
Wil jij alvast inzicht in deze kosten? Vraag dan via onderstaande button een offerte aan.

Offerte aanvragen
Of wil je liever contact voor persoonlijk advies?

Freddie DrijsenNicole NijhuisEllen Rikkink