Boek opmaken

Het is zover: je bent klaar met het schrijven van je boek! Je hebt je verhaal volledig op taalfouten laten controleren en bent toe aan de volgende stap: het opmaken van jouw boek. Het binnenwerk krijgt het juiste formaat waarbij tekst en beeld op de juiste plaatsen worden gezet en de omslag van het boek wordt ontworpen.

Belangrijk, want het resultaat bepaalt uiteindelijk de eerste én tweede indruk van je boek.

Normaal gesproken ligt deze taak bij de uitgever en heeft de schrijver er (bijna) geen omkijken naar. Maar als het boek in eigen beheer wordt uitgegeven, is het de bedoeling dat de schrijver zelf naar een vormgever zoekt. Een grafische vormgever maakt moeiteloos het manuscript op, waarbij de wensen van de schrijver worden meegenomen (schakel onze hulp in). Het is ook mogelijk voor de schrijver om zelf met de vormgeving aan de slag te gaan met programma’s als InDesign.

Schrijven van jouw boek

Omslag en binnenwerk

De omslag, ook wel cover genoemd, heeft als doel de kaft en het binnenwerk bijeen te houden. Behalve deze praktische functie, wordt de omslag gebruikt om een eerste indruk te geven van het boek. Door het vermelden van de titel, een sfeerbeeld, de naam van de auteur, een korte uitleg en overige informatie schep je een beeld waar het boek over gaat.

Het binnenwerk van een boek omvat samengebonden katernen, waaromheen de omslag wordt aangebracht. Het bestaat uit een Franse titelpagina, copyrightpagina, titelpagina, de hoofdstukken, eventueel een index of woordenlijst en een colofon. Over het algemeen heeft een binnenwerk katernen van ongeveer zestien pagina’s.

Meer weten?
> Alles over het opmaken van het omslag.
> Alles over het opmaken van het binnenwerk.

Hieronder geven we je een paar tips om alvast rekening mee te houden.

Tip 1: Kies de ideale verhouding tussen tekst en beeld

Misschien heb je tijdens het schrijven van je boek al nagedacht over beeld dat je wilt gebruiken. En heb je al wel besloten dat je helemaal geen plaatjes in je boek wilt. Prima natuurlijk! Maar als je wél afbeeldingen wilt gebruiken, is het slim om in een vroeg stadium na te denken over de verhouding tussen tekst en beeld. Want voor je het weet, heb je te veel beeld verzameld. En dan is het vaak lastig om te kiezen.

Tip 2: Kies het beste beeld voor jouw doel

Wat is het doel van je beeld? Wil je een sfeer neerzetten? Wil je iets verduidelijken? Wil je dat beeld een artistieke bijdrage levert aan je boek? Wat je ook wilt: kies altijd voor afbeeldingen die passen bij jouw doel. Dat begint al bij het kleurgebruik. Een goede vuistregel is: vrouwen geven de voorkeur aan zachte of vrolijke tinten, mannen aan donkerder, grauwere kleuren.

Tip 3: Zorg voor eenheid in beeld en boek

Beelden moeten iets toevoegen aan je boek, niet ervan afleiden. Kies daarom voor beelden met dezelfde uitstraling qua kleurgebruik, stijl en sfeer.

Tip: plak bijvoorbeeld alle beelden die je wilt gebruiken eens bij elkaar op een bord. Je ziet dan meteen welke beelden bij elkaar passen en welke afwijken.

Tip 4: Afbeeldingen? Let op de rechten!

Gebruik je zelfgemaakte beelden? Dan heb je in Nederland automatisch het auteursrecht over die beelden. Maar wil je bijvoorbeeld online gevonden afbeeldingen gebruiken in je boek? Let dan goed op bij wie het beeld- en auteursrecht ligt. Die twee zijn niet hetzelfde. De maker van een afgebeeld kunstwerk of object kan publicatie van een afbeelding van zijn werk verhinderen op basis van het beeldrecht. De maker van de afbeelding kan dat doen op basis van auteursrecht.

We helpen je graag!

Zelf aan de slag

Wil je alles zelf doen? Prima plan! Uiteraard helpen we jou graag op weg en daarom hebben wij sjablonen gemaakt voor de meest voorkomende boeksoorten en afmetingen. De templates kun je zelf downloaden en gebruiken.

BoekenGilde gaat voor je aan de slag

Stuur ons de afbeeldingen en teksten en we gaan dan zo snel mogelijk voor je aan de slag. We maken een aantal ontwerpen zodat je zelf jouw perfecte omslag kunt uitkiezen. Daarnaast zorgen we voor een netjes, leesbaar binnenwerk.

Creatief ontwerp door een vormgever

In dit geval start je samen met een ervaren vormgever een creatief proces op, met als doel jouw perfecte cover en binnenwerk. Wij koppelen je aan een vormgever, waarvan wij denken dat hij/zij bij je past. 

Kosten opmaak cover

  • Opmaken van het omslag door BoekenGilde: €135,00 excl. btw;
  • Foto verbeteren door middel van nabewerking: € 15,00 excl. btw;
  • Creatief omslagontwerp door een vormgever: €350,00 excl. btw.

Kosten opmaak binnenwerk

  • Starttarief € 150,00 excl BTW voor de eerste 48 tekstpagina’s;
  • Meerprijs elke tekstpagina: € 3,00 p.p. excl. btw;
  • Meerprijs elke tekstpagina met afbeeldingen of foto’s: € 7,50 p.p. excl. btw. 
Vraag een offerte aan

Je boek aanleveren op de juiste manier

Download het whitepaper 'Aanleverspecificaties'

Bekijk ook de andere stappen in het uitgeefproces

Boek redigeren

We checken jouw manuscript: zowel inhoudelijk als qua spelling en grammatica. Taaltechnisch zetten wij samen de puntjes op de i.

Boek redigeren

Boek drukken

Een spannend en vooral superleuk moment! Wij helpen jou vooraf met het maken van de keuzes die passen bij jouw boek, doelgroep en verkoopstrategie.

Boek drukken

Boek verkopen

Van een ISBN tot de verkoop via Bol.com en andere kanalen; maak gebruik van onze kennis en tools om jouw verkoopdoel te bereiken.

Boek verkopen

Laat je boek opmaken door BoekenGilde

Hulp nodig bij de opmaak van je boek?

Vraag een offerte aan
Of wil je liever contact voor persoonlijk advies?

Freddie DrijsenNicole NijhuisEllen Rikkink