Het is zover: je bent klaar met het schrijven van je boek! Je hebt je verhaal volledig op taalfouten laten controleren en bent toe aan de volgende stap: het opmaken van jouw boek. Het binnenwerk krijgt het juiste formaat waarbij tekst en beeld op de juiste plaatsen worden gezet en de omslag van het boek wordt ontworpen.
Belangrijk, want het resultaat bepaalt uiteindelijk de eerste én tweede indruk van je boek.
Normaal gesproken ligt deze taak bij de uitgever en heeft de schrijver er (bijna) geen omkijken naar. Maar als het boek in eigen beheer wordt uitgegeven, is het de bedoeling dat de schrijver zelf naar een vormgever zoekt. Een grafische vormgever maakt moeiteloos het manuscript op, waarbij de wensen van de schrijver worden meegenomen (schakel onze hulp in). Het is ook mogelijk voor de schrijver om zelf met de vormgeving aan de slag te gaan met programma’s als InDesign.
Hieronder geven we je een paar tips om alvast rekening mee te houden.
De omslag
De omslag, ook wel cover genoemd, heeft als doel de kaft en het binnenwerk bijeen te houden. Behalve deze praktische functie, wordt de omslag gebruikt om een eerste indruk te geven van het boek. Door het vermelden van de titel, een sfeerbeeld, de naam van de auteur, een korte uitleg en overige informatie schep je een beeld waar het boek over gaat.
Tip 1: Kies de ideale verhouding tussen tekst en beeld
Misschien heb je tijdens het schrijven van je boek al nagedacht over beeld dat je wilt gebruiken. En heb je al wel besloten dat je helemaal geen plaatjes in je boek wilt. Prima natuurlijk! Maar als je wél afbeeldingen wilt gebruiken, is het slim om in een vroeg stadium na te denken over de verhouding tussen tekst en beeld. Want voor je het weet, heb je te veel beeld verzameld. En dan is het vaak lastig om te kiezen.

Tip 2: Kies het beste beeld voor jouw doel
Wat is het doel van je beeld? Wil je een sfeer neerzetten? Wil je iets verduidelijken? Wil je dat beeld een artistieke bijdrage levert aan je boek? Wat je ook wilt: kies altijd voor afbeeldingen die passen bij jouw doel. Dat begint al bij het kleurgebruik. Een goede vuistregel is: vrouwen geven de voorkeur aan zachte of vrolijke tinten, mannen aan donkerder, grauwere kleuren.
Tip 3: Zorg voor eenheid in beeld en boek
Beelden moeten iets toevoegen aan je boek, niet ervan afleiden. Kies daarom voor beelden met dezelfde uitstraling qua kleurgebruik, stijl en sfeer.
Tip: plak bijvoorbeeld alle beelden die je wilt gebruiken eens bij elkaar op een bord. Je ziet dan meteen welke beelden bij elkaar passen en welke afwijken.
Tip 4: Afbeeldingen? Let op de rechten!
Gebruik je zelfgemaakte beelden? Dan heb je in Nederland automatisch het auteursrecht over die beelden. Maar wil je bijvoorbeeld online gevonden afbeeldingen gebruiken in je boek? Let dan goed op bij wie het beeld- en auteursrecht ligt. Die twee zijn niet hetzelfde. De maker van een afgebeeld kunstwerk of object kan publicatie van een afbeelding van zijn werk verhinderen op basis van het beeldrecht. De maker van de afbeelding kan dat doen op basis van auteursrecht.
Hulp nodig bij het opmaken van je boek?
We helpen je graag! Dat kan op meerdere manieren.
1. Wil je alles zelf doen? Prima plan! Bel ons ook dan gerust om zaken als de dikte van je boek door te spreken, dan zorgen wij ervoor dat je opmaakbestand de juiste afmetingen en marges heeft. Dit kun je helemaal zelf vullen en het resultaat past altijd.
2. Weet je wel wat je wilt, maar ga je liever niet zelf opmaken? Geen probleem! Stuur ons de afbeeldingen en de teksten en wij maken er een mooi geheel van. Natuurlijk altijd in nauw overleg met jou.
3. Weet je wel wat de sfeer moet zijn van je cover en/of binnenwerk, maar vind je het lastig om concreet te worden? Dan maken wij met plezier een ontwerp voor je. Ook hier geldt: altijd in goed overleg.
Wil je meer informatie over het opmaken van je boek? Of wil je meer weten over boek drukken of boek uitgeven? Neem dan contact met ons op of vraag via onderstaande button een offerte aan.
Offerte aanvragen »