Hoe schrijf je een boek? De stappen op een rij!

Hoe schrijf ik een boek? Het is de vraag waar veel beginnende schrijvers mee worstelen. Vaak begin je wel, maar heb je geen inspiratie meer na drie hoofdstukken. Of het verhaal verzandt in langdradige gedachtenkronkels in plaats van krachtige pageturners. Om ervoor te zorgen dat jij een goede start maakt met je boek vind je op deze website veel praktische tips en informatie die je op weg helpen. De tip die we aan ieder beginnende schrijver meegeven: breek de taak op en werk in stappen. Die stappen zetten wij alvast voor je op een rij. Jij zult vervolgens moeten zorgen voor de invulling.

Stap 1: Bepaal het soort boek dat je gaat schrijven

Een logische stap, maar we willen je hem toch even meegeven: bedenk eerst wat voor soort boek je wilt gaan schrijven. Er zit een groot verschil in de schrijfaanpak tussen een roman, kookboek of biografie. Wij hebben de stappen per boekensoort al voor je uitgeschreven, zodat je een vliegende start kunt maken. Op de pagina ‘soorten boeken’ lees je er meer over.

Stap 2: Ken je publiek

Wij begrijpen dat je gewoon jouw verhaal wilt vertellen, of dat nou in de vorm is van een autobiografie of roman. Maar het is natuurlijk wel zo leuk als de mensen voor wie je je boek schrijft het ook met plezier gaan lezen. Weet dus wie je publiek is en houd dat in je achterhoofd. Het hoeft niet leidend te zijn, maar kan je wel bij de les houden.

Stap 3: Weet waar je boek over gaat

Weet je waar je boek over moet gaan en voor wie je het schrijft? Dan is het verstandig in grove lijnen je verhaal uit te zetten. Dit doe je door je verhaal op te breken in thema’s en uit te schrijven in een inhoudsopgave. Dit hoeft geen vast stramien te zijn waar je je aan moet houden, inspiratie moet ook gewoon kunnen vloeien, maar het kan je wel houvast bieden tijdens het proces. Begin de inhoud van je boek creatief: met een wit vel en een potlood, daar krijg je minder een lijstjesgevoel van en zo kom je beter op ideeën.

Stap 4: Eerst schrijven, dan schrappen

Hoe verleidelijk het ook is om je boek meteen ‘perfect’ te schrijven: doe het niet. Schrijf, schrijf en blijf schrijven tot je boek af is. Lees het dan vervolgens rustig door om foutjes te verbeteren en spanning aan te brengen. Eerst de inhoud, dan de vorm. Als je het andersom doet, loop je het risico dat het resultaat er weliswaar prachtig uitziet, maar je toch snel uitgekeken raakt op je boek omdat het qua inhoud niet is wat je ervan verwacht had. Kwaliteit boven kwantiteit zullen we maar zeggen.

Stap 5: Vormgeving en boekomslag

Misschien heb je zelf al uitgebreide ideeën over hoe je boekomslag en de vormgeving van je boek eruit moet komen te zien. Wij helpen je ze professioneel om te zetten tot eindproduct op onze prepress-afdeling. En weet je niet waar je moet beginnen? Dan maken we graag een opzet voor je. Natuurlijk zijn er tal van punten waar je rekening me moet houden als je boek wordt opgemaakt. Je leest het allemaal op de pagina ‘Een wereld aan mogelijkheden, van omslag tot binnenwerk’.

Stap 6: Je boek uitgeven

Misschien maak je je boek alleen voor jezelf, vrienden en bekenden. Maar er is ook een kans dat je het echt aan de man wilt brengen en er zelfs geld aan wilt verdienen. Dat kan op twee manieren: je kunt een uitgever zoeken voor je boek, of je boek zelf uitgeven. Voor meer dan 90 procent van de producties geldt dat zelf uitgeven een stuk realistischer is: je houdt namelijk zelf de regie in handen. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet, zodat je zelf kan afwegen welke optie het beste bij jou past.

Tip om je boek te gaan schrijven

De beste tip die we je kunnen meegeven is om gewoon te gaan beginnen met schrijven. Want over boeken moet je niet fantaseren, die schrijf je gewoon. Vind je het lastig of wil je graag wat begeleiding onderweg? Dan raden we je zeker de Schrijf! Academy aan. Als schrijver in ontwikkeling vind je hier drie schrijfpakketten op verschillende niveaus. Per pakket bieden we je concrete kennis en support van ervaren schrijfcoaches, een plek om gelijkgestemden te ontmoeten en de tools om ervoor te zorgen dat jouw boek er echt komt. Waar wacht je nog op? Jouw boek ligt klaar om geschreven te worden!

Klaar met schrijven?

Ben jij al zover en wil je nu toch echt je boek gaan uitgeven? Vraag dan vrijblijvend een offerte op via onderstaande button.
Je krijgt van ons binnen 2 werkdagen een voorstel, natuurlijk is er dan ook nog ruimte om samen te sparren over je boek.

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.