Binnenwerk

Zodra jij het door jou geschreven boek openslaat wil je dat ook dit er mooi uit ziet. Overzichtelijk, goed uitgelijnd en met het juiste lettertype.

Het binnenwerk van een boek omvat samengebonden katernen, waaromheen de omslag wordt aangebracht. Het bestaat uit een Franse titelpagina, copyrightpagina, titelpagina, de hoofdstukken, eventueel een index of woordenlijst en een colofon. Over het algemeen heeft een binnenwerk katernen van ongeveer zestien pagina’s.

Schrijven van jouw boek

Opmaak van de letters

  • Zorg voor een aangename regelafstand (interlinie). Wij adviseren voor InDesign een regelafstand van 14 tot 15.5 punten. In Word een regelafstand tussen de 1,15 en 1,5.
  • Kies een mooi font uit. Bepaal welk lettertype past bij jouw boek en zorg ervoor dat het makkelijk wegleest.
  • De juiste corpsgrootte. Lettergroottes of puntgroottes zeggen niets over de grootte van een letter. Kijk daarom naar de corpsgrootte, uitgedrukt in punten. Veelgebruikte voorbeelden door ons zijn Calibri (schreefloos) en Meridien (schreefletter) in 10 punten.

De tekst van het binnenwerk bestaat uit twee soorten tekst, de broodtekst en de hoofdstuktitels. Hiervoor adviseren we verschillende lettertypen. Voor de broodtekst kun je het beste een schreefletter gebruiken. Dit zijn letters met een streepje (ook wel serif genoemd). Onze hersenen beschouwen een schreefletter als prettiger leesbaar. Hoofdstuktitels zijn korter en mogen wat meer opvallen. Kies daarom bijvoorbeeld een schreefloos font met een eigentijdse look.

Uitlijning van de tekst

Teksten zijn op meerdere manieren uit te lijnen. Het is mogelijk om de tekst links en rechts uit te lijnen, te centreren of uit te vullen. Het laatst genoemde – het uitvullen – wordt het meest gebruikt voor de broodtekst en zorgt ervoor dat het in blokvorm komt te staan.

Lees hier meer over het vormgeven van je binnenwerk. 

 

Software voor de opmaak

De omslag en het binnenwerk maak je bij voorkeur op in hetzelfde programma. Wij gebruiken vrijwel altijd InDesign maar Word en Adobe zijn ook mogelijk. De nadelen van InDesign zijn de prijs en het abonnement waar je aan vast zit. Het is mogelijk om InDesign voor 30 dagen gratis uit te proberen. Toch is het een behoorlijke uitdaging om dit programma in een maand te leren kennen én ook nog een boek op te maken. Wij ondersteunen je daarom graag bij het opmaken van je boek!

Niet vergeten!

Qua opmaak moet je nu ook nog een aantal andere stappen doorlopen. Denk hierbij aan het gebruik van kopteksten, witruimtes en regelafstanden, maar ook het lettertype en lettergrootte.

Je kunt deze keuzes zelf maken en je binnenwerk opmaken met het programma InDesign.

Let op hoerenjongen. Dan denk je vast: ‘Huh? Hoerenjongen?’
Dit is een opmaakfout waarbij de titel of een tussenkopje nog op de ene pagina staat en de tekst die erbij hoort op de volgende.

Wees scherp op afbreekfouten: Deze staan altijd aan het einde van een regel. Het woord past niet meer en het programma breekt het af op een plek die niet juist is. Bijvoorbeeld: tan
dpasta.

Hulp nodig?

In 4 stappen naar een perfect binnenwerk

  • Stap 1. Je vraagt hieronder een offerte aan;
  • Stap 2. Zodra je akkoord gaat met de offerte vragen wij je om de documenten aan te leveren;
  • Stap 3. Wij gaan voor je aan de slag met het binnenwerk;
  • Stap 4. We sturen je het digitale resultaat op. Wij hebben hier ongeveer 10 werkdagen voor nodig. Wil je graag een proefdruk ontvangen via de post? Dan duurt het proces ongeveer 14 werkdagen.

Kosten opmaak binnenwerk

  • Starttarief € 150,00 excl. btw voor de eerste 48 tekstpagina’s;
  • Meerprijs elke tekstpagina: € 3,00 p.p. excl. btw;
  • Meerprijs elke tekstpagina met afbeeldingen of foto’s: € 7,50 p.p. excl. btw.

Wil je meer weten over boek drukken of boek uitgeven? Ook daar kunnen we je bij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Naast de opmaak van je binnenwerk helpen we je ook graag bij de vormgeving van de cover.
Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Jij hebt het idee, wij de tools om van jouw boek een succes te maken!

Offerte aanvragen
Of wil je liever contact voor persoonlijk advies?

Freddie DrijsenNicole NijhuisEllen Rikkink