Omslag van een boek

Het schrijfwerk zit erop! De grootste klus is geklaard. Nu komt de volgende, niet geheel onbelangrijke stap, want jouw boek moet er ook spectaculair uit gaan zien! De eerste indruk van jouw boek beïnvloedt of mensen je boek willen lezen of niet. Een omslag die opvalt en past bij het verhaal, maar ook bij jou als auteur is essentieel.

De omslag, ook wel cover genoemd, heeft als doel de kaft en het binnenwerk bijeen te houden. Behalve deze praktische functie, wordt de omslag gebruikt om een eerste indruk te geven van het boek. Door het vermelden van de titel, een sfeerbeeld, de naam van de auteur, een korte uitleg en overige informatie schep je een beeld waar het boek over gaat.

Schrijven van jouw boek

De titel

De titel van je boek is de basis van je cover. De titel moet goed leesbaar zijn. Hou aan dat de titel van je boek op een afstand van 2 meter nog goed leesbaar moet zijn. Dan heeft ie meer kans om verkocht te worden. Kies het lettertype en de kleur zodanig dat deze goed opvallen.

Als je titel te lang is, gebruik dan een subtitel. Zet de naam van de schrijver niet te groot op de cover. Tenzij je heel beroemd bent natuurlijk. Want dan is de schrijver het belangrijkste koopargument.

De rug

Helaas beschikt de boekhandel niet over onbeperkte ruimte om boeken te tonen. Veel boeken staan met de rug naar voren in de boekenkast. Wil je dan de aandacht trekken tussen al die andere boeken, dan moet de rug van je boek er ook tussenuit springen. Dat kan door signaalkleuren te gebruiken, een aparte typografie te gebruiken of een bijzondere afwerking te kiezen. Zorg wel dat de rug een integraal onderdeel blijft vormen van het gehele omslagontwerp. Denk ook aan de kijkrichting van de klanten (met het hoofd opzij).

Kleurgebruik

Een opvallend ontwerp – met een goed leesbare titel ook op thumbnailformaat – vraagt om een ontwerp met voldoende contrast. Zorg daarom voor een paar contrasterende kleuren in het ontwerp. Contrasterende kleuren zijn het best leesbaar. Let op bij het gebruik van een achtergrond dat deze de titel niet overschaduwd. Als de achtergrond van je cover bijvoorbeeld geel is, kies dan niet voor een groene titel.

Wanneer je boek meer gericht is op het vrouwelijke publiek, kies dan voor levendige en fleurige kleuren voor je cover. Mannen worden eerder aangetrokken door donkere, diepe kleuren.

Omslag en binnenwerk

Zorg dat de cover en het binnenwerk goed op elkaar aansluiten. De cover zegt doorgaans iets over de inhoud van het boek. Zorg daarom dat de boodschap die je wilt overbrengen met de cover, aansluit op de inhoud.

Uiteraard mag je creatief zijn. Je kunt de cover en en binnenwerk op elkaar laten aansluiten door bijvoorbeeld een kleur uit het omslagontwerp terug te laten komen in het boek zelf, of door met een overeenkomende typografie te werken.

Hulp nodig?

Zelf aan de slag

Wil je alles zelf doen? Prima plan! Uiteraard helpen we jou graag op weg en daarom hebben wij sjablonen gemaakt voor de meest voorkomende boeksoorten en afmetingen. De templates kun je zelf downloaden en gebruiken.

BoekenGilde gaat voor je aan de slag

Misschien heb je al in detail uitgedacht hoe jouw boek eruit gaat zien. In dit geval kun je de titel van je boek, de naam van de auteur, de achterflaptekst, foto’s en illustraties naar ons opsturen. Wij zorgen er dan voor dat de omslag er uit komt te zien zoals jij in gedachten hebt!

Creatief ontwerp door een vormgever

In dit geval start je samen met een ervaren vormgever een creatief proces op, met als doel jouw perfecte cover. Wij koppelen je aan een vormgever, waarvan wij denken dat hij/zij bij je past. Jouw wensen worden geïnventariseerd en op basis daarvan worden een aantal voorstellen gemaakt.

Het proces stap voor stap:

  1. De aanvraag
  2. Jij levert een briefing aan
  3. Wij verwerken dit en leveren binnen 7-10 werkdagen jouw cover aan.

Kosten

  • Opmaken van het omslag door BoekenGilde: €135,00 excl. BTW
  • Foto verbeteren door middel van nabewerking: €15,00 excl. BTW.
  • Creatief ontwerp door een vormgever: €350,00 excl. BTW.
Vraag een offerte aan

Naast de opmaak van de cover helpen we je ook graag bij de vormgeving van het binnenwerk.
Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Jij hebt het idee, wij de tools om van jouw boek een succes te maken!

Offerte aanvragen
Of wil je liever contact voor persoonlijk advies?

Freddie DrijsenNicole NijhuisEllen Rikkink