ISBN aanvragen

Je boek is af! Wanneer je je boek wilt verkopen of wilt registreren heb je een ISBN nodig. ISBN staat voor Internationaal Standaard Boek Nummer en wordt wereldwijd gebruikt om gegevens van boeken te kunnen delen met o.a. bibliotheken en boekhandels, zodat jouw boek altijd te vinden is. Online en offline.

Nu een ISBN aanvragen

Je maakt je boek herkenbaar met dertien cijfers en bijbehorende unieke streepjescode. In de volksmond hebben we het vaak over een ISBN-nummer en dat is eigenlijk dubbelop, met twee keer ‘nummer’ erin.

ISBN nummer

Zelfstandig of via een uitgever een ISBN aanvragen

Je kunt een ISBN op twee manieren aanvragen; zelfstandig of via BoekenGilde*

Je kunt een nummer aanvragen bij het bureau ISBN wanneer je geregistreerd staat als uitgever en een uitgeversnummer hebt. Download ons whitepaper voor een instructie.

Je kunt ook je ISB-nummer aanvragen via BoekenGilde of via een uitgever. Als je veel boeken registreert, dan is het wellicht financieel aantrekkelijk om je te registreren als uitgever. Wanneer je maar één of enkele ISBN’s nodig hebt, is de aanvraag goedkoper via BoekenGilde. Wij helpen je graag verder!

Handig om te weten: een ISBN maakt jouw boek niet automatisch vindbaar in zoekmachines. De database van Bureau ISBN wordt niet geïndexeerd door zoekmachines. Pas wanneer jij jouw boek online gaat verkopen onder vermelding van ISBN, zal jouw boek vindbaar worden op het internet.

*Indien wij een ISBN voor je aanvragen, wordt BoekenGilde B.V. vermeld als uitgever. Een ISBN zorgt ervoor dat je boek terug gevonden kan worden in de administratieve systemen van boekhandelaren. Zij nemen vaak contact met ons op voor een bestelling. Indien wij je boek niet verkopen, verwijzen we naar je door.

Alles over het aanvragen van een ISBN

Download het whitepaper 'ISBN aanvragen'

Opbouw van het ISB-nummer

Het nummer wordt opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Dit zijn:

  • Het landnummer (voor Nederland is dat 90)
  • Het uitgeversnummer (hoe meer boeken een uitgever uitgeeft, hoe korter dit nummer)
  • Het boeknummer
  • Het controlecijfer

Ben je van plan om je boek via een boekhandel of webwinkel te verkopen of wil je dat je boek wordt opgenomen in het assortiment van bijvoorbeeld de bibliotheek? Dan is het aanvragen van een ISB-nummer verplicht. Zonder nummer wordt je boek namelijk niet opgenomen in de collectie van het Centraal Boekhuis en NBD Biblion.

Kosten ISBN

Wanneer je zelf je eerste boek wilt laten registeren bij Bureau ISBN dan bedragen de kosten daarvan € 99,50 excl. btw. Een ISBN reeks met 10 nummers kost €258,00 excl. btw.

Laat je een ISBN* door BoekenGilde aanvragen, dan zijn de kosten slechts € 49,95.

Via onderstaande button kun je eenvoudig een ISBN* aanvragen. Je krijgt binnen maximaal 3 werkdagen het ISBN opgestuurd.

* Gaat BoekenGilde jouw boek drukken? Dan hoef je dit formulier niet in te vullen.

Nu je ISBN aanvragen

Vraag via onderstaand formulier je eigen ISBN aan. Je ontvangt het ISBN binnen drie werkdagen in je mailbox.
Let op: je ontvangt uitsluitend het ISBN, geen barcode. Je ontvangt wel een uitleg om zelf een barcode aan te maken.

Nu een ISBN aanvragen