Onze eik

 20,00

Dit boek beschrijft de betekenis van de eik voor onze natuur en cultuur. De eik draagt veel bij aan biodiversiteit en levert bovendien prachtige producten op.

Auteur: Anne Oosterbaan

Categorie:

Beschrijving

Auteur Anne Oosterbaan
ISBN 978-94-6345-459-9
Genre Huis en natuur
Taal Nederlands
Aantal pagina’s 92
Prijs € 20,00
Jaar 2018

Onze eik

Eiken zitten min of meer geworteld in onze cultuur en hebben van oudsher een rol gespeeld in ons geloof en in de kunst. Oorspronkelijk komen in ons land zomer- en wintereiken voor. Uit hun DNA blijkt dat onze eikenbossen afstammen van eiken uit Zuid-Spanje en Italië . Een eik kan in ons land zeker wel vijf honderd jaar oud worden, misschien wel duizend! En hoe snel groeit een eik? Welke dieren en schimmels leven op en van eiken? Hierover gaat dit boek. Maar ook over wat we met eiken doen: in het bos, in het landschap, als laanboom of zelfs als knotboom. En over hoe jonge eiken worden geproduceerd en op welke wijze een eikenbos kan worden aangelegd en verzorgd. Eiken  leveren zeer waardevol hout maar ook andere producten. De laatste decennia hebben veel eiken helaas te kampen met gezondheidsproblemen. Oorzaken worden gezocht in combinaties van bodemverzuring, rupsenvraat en verdroging (klimaatverandering), waardoor eiken gevoelig worden voor en gedood kunnen worden door schimmels zoals honingzwam en insecten zoals eikenprachtkever. Hopelijk kan er met verstandig beheer voor worden gezorgd dat onze stoere, veelzijdige, duurzame en flexibele eik nog lang deel uitmaakt van onze cultuur.

Een deel van de opbrengst van dit boek wordt gedoneerd aan Trees for All voor het planten van nieuwe eiken.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Onze eik” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.