Ook over de bindwijze van je boek moet je nadenken. Je kunt je boek namelijk op twee manieren inbinden; gelijmd of genaaid.
Maar wanneer maak je – bij het drukken van je boek – dan welke keuze? We gaan het je uitleggen.
Gelijmd: perfectbind of PUR
Perfect bind en PUR zijn twee manieren om te lijmen.
Bij perfectbind gaan we je boek gelijmd binden. Het nadeel aan perfect bind is dat de kans dat de pagina’s loslaten bij het openslaan van je boek groot is. Dit risico is er vooral bij Mat MC of G-Print papier.
Wij werken het liefst met PUR-belijming, dit geeft een mooi en stevig resultaat, de doorlooptijd is kort, de rug ziet er mooi vlak uit en PUR is goedkoper dan perfectbind.
We starten met het opruwen van alle vellen met een frees, dit doen we zodat de lijm vervolgens beter hecht. De losse vellen papier worden vervolgens aan het omslag gelijmd. PUR belijming is mogelijk bij alle papiersoorten.
Genaaid gebrocheerd
Doordat bij een genaaid boek de gevouwen katernen één geheel zijn, kan een pagina niet los laten.
Probeer maar eens bij een genaaid boek een pagina eruit te trekken, dit lukt je niet!
Dit komt omdat de drukvellen van vier of acht pagina’s met garen aan elkaar worden genaaid. Deze boeken zijn net zoals bij PUR-belijming duurzaam en soepel. Het enige nadeel is wel dat het duurder is en meer tijd kost.
Naast de bindwijze moet je ook nadenken over de papiersoort die je gaat gebruiken. Klik op onderstaande button om meer te leren over papiersoorten.
Meer leren over papiersoorten »