Een boek uitgeven in eigen beheer

Steeds meer auteurs kiezen ervoor om het boek in eigen beheer uit te geven. Het is dé manier om je boek uit te brengen op jouw manier. Wanneer je in eigen beheer uitgeeft, dan zul je veel keuzes moeten maken. Denk aan:

  • Wanneer is je manuscript gereed voor publicatie – qua inhoud én grammatica/spelling?
  • Welke vormgeving past bij je boek: zowel qua cover als binnenwerk? Wie gaat dat verzorgen?
  • Welke flaptekst (ook wel ‘blurb’ genoemd) plaats je op je boek?
  • Hoeveel moet je lezer gaan betalen voor je boek?
  • Hoe breng je je boek onder de aandacht bij je potentiële lezer?
  • Waar/hoe ga je verkopen?
  • Wie regelt de verpakking/financiële afwikkeling/verzending?

Zorg voor grip

Het belangrijkste bij je boek uitgeven in eigen beheer is grip. Hiervoor is het van belang dat je:

  • je einddoel helder hebt;
  • weet hoe jouw uitgeefproces eruit ziet en welk tijdspad daarbij hoort;
  • weet welke middelen je tot je beschikking hebt (waaronder in hulp en €’s).

Je einddoel
Dat is je boek! Geschreven om gelezen te worden. Hoe ziet jouw ideale lezer eruit? Hoe groot is je doelgroep? Waardoor wordt je lezer aangesproken? Hoeveel is je lezer bereid te betalen voor je boek? Hoe ziet de meest optimale lezerservaring eruit? Een kinderboek, bijvoorbeeld, moet open blijven liggen en tegen kinderhandjes kunnen. Een goed boek, is de ideale mix tussen wat jij wilt overbrengen en wat je lezer wil ontvangen. Hou daar bij het maken van de juiste keuzes rekening mee.

Proces
Maak voor jezelf een overzicht van de stappen die je moet nemen en zet dat in een tijdsplanning. Op deze manier weet je waar je de komende maanden keuzes in moet maken en wat er nodig is om je boek in eigen beheer uit te geven. Je brengt per stap focus aan en je weet zeker dat je niks overslaat – met name bij de stappen die je lastig vindt
Daarnaast werkt het als een stok achter de deur, wanneer je een deadline (per stap) vaststelt.

TIP!
Wanneer je de datum van je boeklancering of boekpresentatie openbaar deelt met je potentiële lezers, heb je een deadline die je gewoonweg niet kunt verschuiven! Durf jij het aan?

Middelen
Bij het uitgeven van je boek, maak je kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de keuzes die je gaat maken. Maak voor jezelf een overzicht welke hulp je in welke fase nodig hebt en koppel daar een financiële planning aan. Vraag offertes aan en zet in een tijdspad uit wanneer je welke investering moet doen. Zorg er daarnaast voor dat de hulptroepen die je inschakelt, op de hoogte zijn van jouw planning en zich daarin ook kunnen vinden. Dit voorkomt vertraging, waar je op dat moment meestal geen invloed meer op hebt.

De touwtjes in handen
Weet jij waar je naartoe werkt, hoe je er moet komen en wanneer, wie je erbij gaat helpen en wat het kost? Mooi! Dan ben jij er klaar voor om je boek in eigen beheer uit te geven.

Wil je jouw situatie eens aan ons voorleggen? Neem dan gerust contact op, wij denken graag met je mee. Wil je meer leren over het uitgeven van je boek? Meld je dan aan voor onze webinars.
Wil je weten wat het kost om je eigen boek uit te geven? Vraag dan vrijblijvend een offerte op via onderstaande button.

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.