ellen 23-01-2023
test
Myrthe de Freese 22-01-2023
Libert, wat heb ik genoten van je boek- het was als een lange reis door je jeugd-het intensieve werk als tandarts-je analyse en tot nu toe. Je beschrijft veel ‘en detail’; voor mij betekende dat, dat ik als het ware helemaal in je verhaal getrokken werd en zoals Arnon Grunberg eens opmerkte: “aan de schijnbaar overbodige details herken je een goede schrijver!”. Het is een prachtig document voor allen die de tijd van ‘ons Indië’ en daarna Indonesië hebben meegemaakt of daar nakomelingen van zijn.
Auke Oevering 21-01-2023
Libert, we kennen elkaar zo’n 60 jaar en ik heb nooit geweten hoe je ten diepste in elkaar zit. Wellicht ooit gehoord, maar nu pas dringt het tot mij door dat Libert een schuilnaam is voor liberté, vrijheid. Je doet je naam met dit boek eer aan! Je lijkt je in één klap - op papier althans - te willen bevrijden van, ja waarvan? Kan een mens zich wel bevrijden van zijn verleden? In ieder geval heel moedig om zo opening van zaken over jezelf te geven. En wel in een stortvloed. Ja, anders kan ik het niet noemen. In éen keer alles eruit. Past bij jou. Als je iets doet, doe je het goed. Zo ken ik je. Jij hebt met deze autobiografie een duidelijke keuze gemaakt. Niet om het verleden te begraven. Want je weet uit ervaring dat je dan blijft struikelen over de grafresten. Maar je hebt ervoor gekozen om van je verleden - door dat helemaal naar boven te halen - als het ware een berg te maken en die manmoedig te beklimmen. Moedig omdat er gevaren aan kleven. Je weet nooit of je de onderste steen boven weet te krijgen en of alles van boven af wel zo nietig lijkt als je wellicht hoopt. In dit verband is het curieus dat het einde van je boek boeiende passages bevat over je geliefde hobby diepzeeduiken. Hoe verhoudt dit zich tot de metafoor van het bergbeklimmen? Hoe diep kan een mens op zoek gaan? Hoe hoog kan hij (boven zichzelf uit)stijgen? Ik vind je boek een aanrader, op de eerste plaats voor mensen met een Indisch verleden. Maar ook voor leeftijdgenoten, die de Sixties nog hebben mee..gemaakt. Dwarsverbanden te over tussen jouw leven en de recente geschiedenis. Maar je boek kan ook interessant zijn voor het in ons land groeiende aantal mensen met een dubbele culturele achtergrond. Zo hebben we ook in de slavernij discussie gemerkt hoe trauma’s uit het verleden kunnen doorwerken in het heden. En tandartsen en studenten tandheelkunde kunnen veel opsteken van je drive om het vak te schoeien op de leest van preventie van tandbederf en van gebitsbehoud. Je boek is een heel aansprekende autobiografie geworden. Op onderdelen wel wat wijdlopig, maar ook dat past bij jou, en dat wordt ruimschoots gecompenseerd door wat ik als kernkwaliteiten van je boek ervaar: 1. je genadeloze openhartigheid 2. je worsteling met dilemma’s op politiek, sociaal en religieus gebied en 3. je filmische detaillering. Iets voor een film?
Bert van H. 19-01-2023
Bijzonder gedetailleerd, boeiend en aangrijpend boek met veel historische gebeurtenissen. Passages over de Japanse bezetting en de Bersiap tijd, die me (weer) raakten werden afgewisseld door veel leuke, avontuurlijke en openhartige persoonlijke fragmenten. Herkenning, emoties en herbelevingen werden vaak bij mij opgeroepen. Liberts Christelijke levenshouding van geweldloos verzet en de zware strijd die hij heeft moeten voeren om zijn missie als gebitsbehoudende tandarts uit te dragen, dwingen veel respect af. Teveel om op te noemen wat er verder wordt beschreven. Kortom een geweldig boek!”
Jane Frieser 09-01-2023
Liberts boek is een zoektocht door een wereld die volop aan het veranderen is. Als eerste beschrijft hij zijn opgroeien in de multiculturele samenleving van een jonge republiek met een lichtheid die gezien de soms gespannen omstandigheden opvallend is. Hij geniet met vrienden van wat hij op school en op de padvinderij leert en heeft een open oog voor wat er op zijn pad komt. De eerste jaren in Nederland doet hij hetzelfde, vrienden maken en zorgeloos op de fiets op vakantie in Europa. Ondanks alle problemen die hij tegenkomt probeert hij, zonder zijn principes geweld aan te doen, de juiste weg te vinden. Met behulp van geloof, vriendschap, begrip en analyse zoekt hij naar vrede en gerechtigheid in zijn leven. Vecht bevlogen voor een beter tandheelkundige zorg en sticht een gezin waar hij intens van geniet. Een boek om te herlezen en over na te denken.
Philip Elzerman 16-12-2022
Libert Hol, een literaire ‘Raden Saleh’ De van oorsprong tandarts, Libert Hol heeft met zijn autobiografie ‘LIBERT Zonder dwarsliggers geen spoorlijn’ een fascinerend, bijna 650 dik relaas gecreëerd over zijn adolescentie in het Indonesië van de toen nog aanstormende eerste president Sukarno van de, net vanonder het Japanse (en Nederlandse) juk ontworstelde gloednieuwe Aziatische republiek. Libert beschrijft zijn leven in het kleurrijke Indonesië met zijn overdonderdende flora en fauna met een letterkundig palet dat een schilder als de Indonesische Raden Saleh (1811-1880, bekend van zijn ‘volkse’ schilderijen) niet zou misstaan. Libert heeft talent om zijn wederwaardigheden uiterst gedetailleerd en meeslepend weer te geven. Ook over de tijd vanaf zijn vijftiende jaar in het voor hem nagenoeg onbekende Nederland. Vaak (terecht) geschetst tegen de achtergrond van de dramatische gebeurtenissen die zijn ouders onder de Japanse bezetting hebben moeten ondergaan. Philip Elzerman (Journalist en frontman van de jaren zestig ‘Nederbeatgroup THE ZIPPS')
Joris, Amsterdam 15-09-2022
Het boek heeft mij zeer geraakt.En niet alleen door de schilderachtige schrijfstijl.Zoals bij de prachtige diepzeeduikverhalen.Ik heb nieuwe werelden leren kennen.Die van een witte jongen met Hollandse ouders en een zwart hart.Ontheemd zijn dus.Wat hij heeft meegemaakt tijdens zijn studentenleven is niet te bevatten.Inspirerend hoe hij daarmee omgaat.Iedere student -lid van een vereniging of niet- zou dit boek cadeau moeten krijgen. Over machtsmisbruik, in- en uitsluiting en integriteit. In de jaren zestig en zeventig kon dat allemaal gebeuren.Nu zou alles direct op Twitter staan.Helaas zijn deze thema’s nu hotter dan ooit…
Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omschrijving

Auteur
Libert Hol
ISBN / EAN
9789464376029
Prijs
 24,95
Genre
Waargebeurd verhaal
Taal
Nederlands
Jaar
2022
Aantal pagina’s
640

 

 

Over de auteur

Libert Pieter Dick Hol is geboren 31 oktober 1942 in Banda Aceh Indonesië in een jappenkamp. Hij groeit op in Indonesië en komt op vijftienjarige leeftijd definitief naar Nederland. Hij doorloopt het gymnasium, studeert tandheelkunde, is als tandarts maatschappelijk betrokken en reageert in de pers op misstanden in de tandheelkundige wereld van de jaren zeventig. In 2007 wordt hij geïnterviewd 50 jaar na hun vlucht uit Indonesië in het tv programma ‘Andere Tijden-de Zwarte Sinterklaas”. In augustus 2022 verschijnt zijn biografie, een bewogen beeld van de recente geschiedenis: Libert, zonder dwarsliggers geen spoorlijn.

Libert Hol


Heb je vragen over een uitgave of jouw bestelling?
Onze klantenservice staat je graag te woord.

Neem gerust contact met ons op: