Ineke Schotanus 21-10-2021
Ben enorm onder de indruk van dit boek! Bepaalde stukken met tranen in mijn ogen gelezen. Ik zag en kon voelen wat José als kind en later als jonge vrouw meemaakte. Wat een kracht, levenservaring en overlevingsdrift spreekt er uit dit boek. Grote bewondering en ontzag hoe José haar levensverhaal zo mooi in woorden kon vatten. Een enorme aanrader dit boek! Ik ben ervan overtuigd dat ik het boek nog vaak zal pakken, wanneer ik er zelf even doorheen zit. Een boek met zo’n sterk verhaal geeft moed aan de lezer.
Schrijfpen Marilyn 16-01-2019
Fantastisch boek,het verhaal leest vlot en onbelemmerd, droevig maar ik kreeg ook soms binnenpretjes! Heel moeilijk om het boek eventjes weg te leggen, That's my cup of tea!! Proficiat José,
Wendy de Rooij 01-11-2018
Leven vanuit verzet. Wat een indrukwekkend verhaal. Kon het boek gewoon niet weg leggen en heb het dan ook in twee dagen uitgelezen. Heel veel respect dat mevrouw Bosma haar levensverhaal zo kan opschrijven.
Petra Langenkamp 25-10-2018
“Leven vanuit verzet” is een mooi boek dat zeker het lezen waard is voor eigenlijk iedereen die open staat voor een rauw, niet opgeleukt maar waar verhaal over de haat-liefde verhouding van ouders, kinderen en hoe de oorlog hier een rol in speelt. Toen ik begon te lezen had ik even iets van “hmmm .. waar gaat dit heen?”. Maar gaandeweg, na pakweg een bladzijde of 20 wilde ik steeds meer lezen, meer te weten komen over Josje en haar zoektocht. De manier van schrijven is op sommige punten rauw en hard maar aan de andere kant ook weer teder en liefdevol. De schrijfster neemt je mee in haar zoektocht en laat je meemaken wat zij heeft doorgemaakt. Het boek geeft je een kijkje in een leven vanuit het verzet, leven met het verzet en leven in verzet. Het laat zien hoe de oorlog en de nasleep daarvan nog altijd deel uitmaakt van het hedendaagse leven.
Christina Kloosterhuis 21-09-2018
Een kwetsbaar verhaal van een krachtige vrouw. Heel eerlijk vertelt ze over haar leven en de mishandelingen die ze van haar vader te verduren krijgt en de gevolgen die dat allemaal met zich meebrengt. Ze neemt je mee terug in de tijd, geeft je een kijkje in het Amsterdam van toen kijkend door de ogen van het meisje die dit maar te verwerken heeft en die ondanks alles zo heerlijk trouw aan zichzelf blijft. Een bijzonder verhaal dat het lezen absoluut waard is.
Ingrid Karssen 01-09-2018
Ik vond het een bijzonder boek, ook omdat het waar gebeurd is. Het geeft een goed beeld van de tijd waarin het zich afspeelt. Een heftig verhaal, maar tevens ontroerend. Knap gedaan! Het leest ook prettig weg. heb het met interesse gelezen.
Marjolijn Stolker-Vermaat 14-06-2018
Wat een prachtig boek en tegelijkertijd: wat een heftig verhaal. Heftig om te lezen hoe de oorlog in de praktijk nasuddert en smoort in een gezinssysteem. Mooi om te lezen hoe José haar mildheid heeft kunnen behouden of terug kunnen vinden en zo met haar verleden in het reine heeft kunnen komen. Echt een aanrader om te lezen. Leest makkelijk weg, alsof je er zelf bij bent.
Britt van Dam 03-06-2018
In een paar uur kreeg ik inzicht in het leven van José. Van kindertijd tot nu. Wat ik ook kreeg was een groot respect voor deze vrije, creatieve, moedige vrouw, die men zo graag wilde veranderen in hetgeen prettig werd gevonden door de ander, maar die altijd bleef vechten om vooral zichzelf te mogen zijn en blijven. En dat is jou gelukt, José! Chapeau! N.B. Een extra leuke bijkomstigheid voor mij als Amsterdamse, maar ook voor iedereen die van Amsterdam houdt is, om over Amsterdam te lezen met al haar bekende plekjes en gebruiken. In het boek kwamen voor mij heel veel 'O-ja-ken-ik-momentjes' voor. Leuk!
Loes Kroonenberg 31-05-2018
Een zeer persoonlijke verhaal welke een beeld geeft van hoe levens kunnen lopen en de sporen die de levens achter kunnen laten. Ook bij de volgende generaties. Persoonlijk geschreven vanuit het opgroeiende kind met een mooi slot, welke de eerdere hoofdstukken een glans geven.
Co 21-05-2018
Een indrukwekkend verhaal, een echte jordanese vrouw die veel meegemaakt heeft. Geeft een goede inkijk in haar leven die niet altijd leuk was. Een boek om aan te raden, want het leest lekker weg.
Britt Edelenbosch 17-05-2018
Wat een bijzonder boek. Ik raad dit boek van harte aan. Een prachtige fotocover en mooie titel. De schrijfstijl is gemakkelijk en wekt je nieuwsgierigheid. Als lezer waan je je terug in de tijd. De schrijfster neemt je beeldend mee de Amsterdamse Jordaan in. Ik vond het boeiend om te lezen hoe het in die tijd er aan toe ging. En ervoer een prettige afwisseling tussen heden en verleden. Daarnaast een mooie opbouw en uitkomst, ondanks het pijnlijke thema. Ook was het best kwetsbaar om weer te beseffen hoe onze jeugdervaringen doorwerken in ons leven als volwassene. De in cursief geschreven tekst vond ik vernieuwend, omdat het sommige onderwerpen vanuit een ander perspectief weergeeft en bekrachtigd. Het kwam bij mij over als een soort geweten. Al met al vind ik dit boek zeker een aanrader. Voor mij indrukwekkend. Het geeft mij stof om stil te staan, na te denken, vragen te stellen, erover te praten en situaties te checken. En een voorbeeld te nemen aan de schrijfster van dit boek om in liefde te blijven, ook al is het nog zo moeilijk.
Tineke Mol 07-05-2018
Ik heb het boek in 1 dag uitgelezen en ben er helemaal van onder de indruk. Bijzonder om op deze manier een kijkje in het verleden van José te mogen hebben. Ik ben geraakt en herinnerd en ben er van overtuigd dat meerderen dit zo zullen ervaren. Zelfs de Amsterdamse humor is in dit boek niet vergeten en komt ook af en toe om het hoekje kijken. Van mij krijg je een 10 met een griffel! Tineke Mol
Ans Verbrugge 07-05-2018
Een boek dat goed en duidelijk geschreven is en lekker weg leest. Het geeft je een goede inkijk in het leven van de schrijfster, soms best heftig. Een echte aanrader!!!!!
Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omschrijving

Auteur
Stichting J.A.Producties
ISBN / EAN
9789463237338
Prijs
 17,95
Genre
Waargebeurd verhaal
Taal
Nederlands
Jaar
2018
Aantal pagina’s
188

Vanaf 1945 heerst er vrede in Nederland, maar bij veel gezinnen thuis duurt de oorlog nog altijd voort. Wanneer José, geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan, de nalatenschap van haar vader ontvangt, krijgt ze het akelige gevoel dat ze haar eigen vader niet goed genoeg kende. Wat had hij allemaal meegemaakt om zo zwijgzaam en verbitterd te zijn? Waarom mishandelde hij haar zo erg? Kwam dit gedrag voort uit wat hij had meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zoals zovelen sprak hij daar nooit over. Ook niet over zijn bijdrage aan het verzet. Dit zwijgen had grote gevolgen voor de relatie tussen vader en dochter. Ze begreep hem niet en werd steeds rebelser.

Zij kwam in verzet tegen de resonantie van deze oorlog die niet de hare was.

Leven vanuit verzet laat zien hoe trauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven.

De verschijning van dit boek valt samen met het Jaar van Verzet

 

Over de auteur

Mag ik mij even voorstellen, mijn naam is José Bosma.
Ik ben geboren in 1950 in het hart van Amsterdam op een prachtige gracht in de Jordaan. Schrijven is een van mijn passies. Ik probeer in mijn schrijfproces steeds mijn grenzen te verleggen. En heb dan ook een uitgebreid genre. In 2018 kwam mijn eerste boek uit. Een biografie over mijn jeugd en jonge jaren met als titel ‘Leven vanuit verzet.’ Er volgde een tweede boek, dat werd een kinderprentenboek dat de titel kreeg ‘de barones von Habeniks.’ Dit grappige voorlees boek kwam uit in 2021. Na een bijzondere samenwerking met een natuurfotograaf ontstond het derde boek Met prachtige foto ’s van zijn hand en teksten van mij. Een cadeau koffietafelboek om open te lagen liggen en van te genieten en even in ‘Verstilling’ te gaan. Dit boek kwam in 2022 uit. Inmiddels zijn alle boeken ondergebracht in een stichting zonder winstbejag, maar wel met de bedoeling om in eigen beheer te kunnen blijven uitgeven.
www.stichtingjaproducties.nl

Het vierde boek is een bundel vol van anekdotes en verhalen samengesteld uit blogs die ik tien jaar lang schreef ‘Ter lering ende Vermaeck.’ Weer komt een droom uit en gaat deze in samenwerking met het BoekenGilde in vervulling en ik ben nog lang niet uitgeschreven.
Was getekend, José Bosma

Stichting J.A.Producties


Heb je vragen over een uitgave of jouw bestelling?
Onze klantenservice staat je graag te woord.

Neem gerust contact met ons op: