Je wil al heel lang een autobiografie schrijven – een boek over je eigen leven. Of je loopt rond met het plan om een roman te schrijven, gebaseerd op eigen ervaringen.
Een boek schrijven over jezelf is niet eenvoudig. Waar ga je beginnen?
Hoe zorg je ervoor dat je je nog meer gaat herinneren? Hoe ga je om met de herinneringen die je hebt? Welke herinneringen kun je gebruiken? Welke niet? En hoe waarheidsgetrouw moet je zijn?
Hieronder beschrijven we vier drempels waar veel schrijvers tegenaan lopen bij een autobiografisch boek.
Download ook direct ons gratis e-book waarin staat omschreven hoe jij jouw eigen boek schrijft, je boek laat drukken én uitgeeft!
Drempel 1: is mijn leven wel interessant genoeg om een biografie te schrijven?
Het is niet enkel het spectaculaire wat mensen zoeken. Mensen willen ook vooral zichzelf herkennen in wat je schrijft in je autobiografie. De ‘oh, ja dat heb ik ook’-ervaring is heel fijn om te ervaren.
De spanning zit niet zozeer in wat je vertelt, maar in de manier waarop je naar de wereld kijkt.
Durf je echt authentiek te reageren op wat je meemaakt? Durf je jezelf vragen te stellen over dingen die anderen vanzelfsprekend vinden? Als dat het geval is, dan is jouw levensverhaal interessant voor anderen.
Schrijfoefening
Maak een lijst van alle gebeurtenissen in jouw leven die veel indruk op je hebben gemaakt. Dat hoeven geen wereldschokkende ervaringen te zijn. De kleinste dingen kunnen ons diep en soms doorslaggevend raken. Noteer het direct, als je iets te binnen schiet.
Drempel 2: ik wil een autobiografie schrijven, maar twijfel over de vorm
Er zijn meerdere vormen mogelijk voor een autobiografie. Soms is het een kwestie van gewoon beginnen en ontdekken welke vorm je schrijfsels krijgen.
Wil je een autobiografie schrijven in een bepaalde vorm? Dan geven we hieronder 5 voorbeelden.
1. Dagboeken
Een dagboek bestaat feitelijk uit een heleboel brieven aan je latere zelf. Een verslag van de dagelijkse gebeurtenissen of een verslag van overpeinzingen en zelfonderzoek.
Sommige dagboeken werden doelbewust bijgehouden, om ooit te publiceren als autobiografie.
Andere dagboeken bleken achteraf de moeite waard, omdat de schrijver in een bijzonder tijdperk leefde of later bekend geworden is. Een zeer beroemd dagboek is Het achterhuis van Anne Frank.
2. Brieven
De brief is een belangrijkere vorm van biografie dan je in deze tijd van e-mail en blog zou denken.
Bijna niets nodigt zozeer uit tot uitgebreid vertellen en tot bespiegelingen hoe je de dingen ervaren hebt als een lange brief. De eerste romans zijn dan ook uit de briefvorm ontstaan.
3. Levensverhaal
Een levensverhaal is geschikt om de nadruk te leggen op de omstandigheden in de tijd waarin je leeft. Of om de redenen, waarom je bepaalde dingen hebt gedaan zoals je ze deed, op papier te zetten.
Verantwoording afleggen aan een volgende generatie, rekenschap geven van je keuzes of daden kunnen een belangrijke factor zijn waarom je een autobiografie schrijft.
4. Autobiografie
Wil je de samenhang in een groter deel van je leven ontdekken, dan is de autobiografie een vorm die je inzicht kan geven in de grote lijn. En in de zin van hoe en waarom de dingen zo gelopen zijn.
Wil je de psychologie van jezelf en je veranderingen onder de loep nemen? Dan zul je meer beschrijving wijden aan gedachten, of bespiegelingen. Je geeft inzicht in de lijn van je ontwikkeling.
5. Memoires
Als je een bekende persoonlijkheid bent en je wil een overzicht geven van de belangrijke momenten in je leven, dan spreken we eerder van memoires.
Het woord komt uit het Frans en betekent letterlijk “herinneringen”. Bij memoires gaat het vaak meer om anekdotes die de glans of het belang illustreren van iemands publieke leven.
Drempel 3: ik heb moeite om bepaalde herinneringen naar boven te halen voor mijn biografie
Herinneringen zijn niet naar believen uit te wissen of op te roepen.
Dus hoe doe je dat bij het schrijven van een autobiografie?
Om te beginnen schrijf je de herinneringen op die je wél te binnen schieten. De kans is groot dat daar weer andere vergeten herinneringen aan vast zitten die tegelijk mee naar boven komen.
Noteer gewoon de gebeurtenissen of momenten die je op dit moment te binnen schieten. Dat kan een belangrijk moment zijn, zoals een diploma-uitreiking of de dag dat je je partner ontmoette.
Maar vaker zijn het de kleine momenten die je te binnen schieten.
Een moment dat je om de een of andere reden nog heel helder voor ogen staat. Waarom we ons bepaalde dingen herinneren, is lang niet altijd te achterhalen. Maar juist die kleine momenten tussendoor kunnen heel veel sfeer met zich mee dragen.
Nog een paar tips om je autobiografie te schrijven:
- ga je dagboek na;
- sla je fotoalbum open;
- zoek ervaringen van vroeger op;
- lees autobiografieën van een ander;
- zoek mensen op van toen.
Schrijfoefening:
Vul de volgende zinnen aan met minimaal drie alinea’s tekst:
Als je je niets herinnert, kun je nog altijd schrijven: ‘Van mijn vijfde jaar herinner ik me niks. Waar was ik toen? Wat deed ik toen? Woonden we toen al in dat huis met die grote ramen? Had ik toen al interesse voor schrijven? Et cetera…
- Toen ik drie jaar was…
- Toen ik negen jaar was…
- Toen ik zeventien jaar was…
- Toen ik vijfentwintig was…
Ook dergelijke vragen vormen al materiaal en kunnen naderhand tot realisaties leiden. Of tot nieuwe vragen.
Drempel 4: moet alles wat ik schrijf in mijn autobiografie waarheidsgetrouw zijn?
De grens tussen fantasie en werkelijkheid is minder groot dan we over het algemeen denken.
Vraag drie kinderen uit hetzelfde gezin naar hun weergave van een zelfde gebeurtenis waar ze alle drie getuige van zijn geweest en je krijgt drie verschillende verhalen.
Onze ervaring van de dingen is al een vertaling van wat er in werkelijkheid gebeurd is. In een autobiografie of levensverhaal gaat het vooral om jouw subjectieve werkelijkheid.
Hulp nodig bij het schrijven van een autobiografie?
Heb jij hulp nodig bij het schrijven van een autobiografie?
Volg dan module 6 van onze online schrijfcursus.
In module 6: autobiografisch schrijven leer je technieken om je herinneringen aan te wakkeren, vast te leggen en om een zinvolle ordening aan te brengen in je herinneringen en ervaringen.
Volg nu module 6 – Autobiografisch schrijven