Je loopt met het idee om een roman te schrijven. Je hebt al een verhaalidee, of misschien zelfs meerdere. Maar hoe zet je dat idee om in een écht manuscript? Hieronder geven we drie tips die je roman een eind op gang helpen.
Drie tips voor het schrijven van een roman
Tip 1: no more excuses
Om een roman te schrijven zul je vooral veel moeten… schrijven! Klinkt logisch, maar valt in de praktijk vaak tegen.
Reserveer tijd. Structureel. Ook als je geen inspiratie hebt, is schrijven nog altijd beter dan niet schrijven.
Elke dag een half uurtje en op één dag in de week wat langer, is al voldoende om je schrijfstroom op gang te houden en om je boek op te bouwen. Soms zul je daarvoor dan ook dingen níet moeten doen en afspreken. Zet je doel centraal, die roman die je graag wil schrijven, en vertel je omgeving dat je daarom iets minder ruimte hebt voor sociaal contact.
Tip 2: werk met een mindmap
Een mindmap kan je helpen bij het schrijven van je roman. Het maken van een mindmap stimuleert je creativiteit en helpt je om ideeën te onthouden. Zo ga je te werk: neem een groot vel papier of gebruik een app op je computer, smartphone of tablet (bijv. Imindmap).
In het midden zet je het centrale thema, idee of personage. Daaromheen schrijf je woorden/fragmenten/invalshoeken die er een relatie mee hebben of kunnen hebben. Aan elk onderwerp kunnen subonderwerpen/ideeën worden gekoppeld, en zo verder. Stel jezelf vragen naar aanleiding van je mindmap.
Waar kan dit over gaan? Vraagt dit om een verhaal? Wie is hier aan het woord? Hoe ziet die persoon eruit? Pak je mindmap erbij als je vastloopt in het schrijven.
Tip 3: show don’t tell
Misschien wel het belangrijkste uitgangspunt voor wie een goede roman wil schrijven. Je lezer heeft er namelijk niks aan als je hem meedeelt (benoemt) dat je personage stuk is van verdriet. Of woedend. Of tot over zijn oren verliefd.
In plaats van het benoemen van de emotie die je personage ondergaat, moet je proberen om de emotie voelbaar te maken (te tonen). Daarvoor moet je de onderdelen van die emotie beschrijven.
Wat voelt iemand die verdrietig is?
Welke gewaarwordingen horen daarbij?
Alleen op die manier maak je een emotie voelbaar en geloofwaardig.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van je roman? Volg dan onze schrijfmodules. Je kunt zelf kiezen van welk onderdeel in het proces je meer wilt weten.
Meer over de schrijfmodules