Boekformaat / Boekformaten

Wanneer je je boek laat drukken en eventueel zelf gaat uitgeven is het belangrijk om goed na te denken welk boekformaat het beste bij jouw boek past. De grootte van een boek kan ervoor zorgen dat je boek opvalt bij het publiek, past bij de inhoud en/of bijdraagt aan de lezersbeleving. Zo moeten de recepten in kookboeken goed te lezen zijn en zullen deze vaak ook in groter formaat worden afgedrukt, terwijl een roman gemakkelijk in je tas moet passen. Zoals je merkt is er genoeg om over na te denken.

Wil je weten wat de kosten zijn voor drukken van jouw boek in het door jou gewenste formaat? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

DIN boekformaten

Wanneer je je boek zelf gaat uitgeven en laat drukken is het het makkelijkste om voor ‘DIN’ formaten te kiezen. Onder deze noemer vallen alle standaard afmetingen, zoals A4 en A5. De totaalprijs van het drukken van je boek wordt echter niet alleen bepaald door het formaat. Ook de keuze van het papiersoort, het gebruik van wel of geen illustraties of afbeeldingen en/of kleurgebruik spelen hierin ook een rol.

Een boek is in vele verschillende formaten te drukken. Onder de foto lichten we de meest gangbare formaten toe, die ook bij BoekenGilde vaak worden toegepast:

  • Folio
  • Quarto (kwarto)
  • Octavo
  • Duodecimo
  • Oblong

BoekenGilde | Kennisbank: boekformaten

Folio boekformaat

Een foliant is een boek van groots formaat. Om folio te kunnen drukken worden er vier pagina’s op één vel gedrukt, dat vervolgens in het midden wordt gevouwen. Hierdoor ontstaat er een katern van twee bladen en vier bladzijden.

Een boek in folioformaat wordt ook wel als fo aangeduid en is met een hoogte van meer dan 35 centimeter behoorlijk groot. Dit formaat wordt vaak gekozen voor jaarboeken, kookboeken en fotoboeken.

Quarto (kwarto) boekformaat

De naam zegt het eigenlijk al: het quartoformaat levert een boek op in de vorm van een vierkant. Bij het quartoformaat drukt de drukkerij acht pagina’s op één vel, die vervolgens twee keer op de helft wordt gevouwen. Na het vouwen is er een katern ontstaan van vier bladen en acht bladzijden.

Een boek in kwartoformaat wordt ook wel als 4vo aangeduid en is ongeveer 25 tot 35 centimeter hoog. Dit formaat wordt vaak gedrukt voor kinderboeken en kookboeken.

Octavo boekformaat

Het octavoformaat is sinds de zestiende eeuw het meest gebruikt voor leesboeken. Bij de octavo drukt de boekdrukker zestien pagina’s op één vel, dat vervolgens drie keer op de helft wordt gevouwen. Na het vouwen is er een katern ontstaan van acht bladen en zestien bladzijden.

Een boek in octavoformaat wordt ook wel als 8vo aangeduid en is ongeveer 17 tot 24 centimeter hoog en is de standaard voor het drukken van leesboeken.

Duodecimo boekformaat

Boeken in duodecimoformaat zijn handzame en kleine boekjes, zoals notitieboeken. Uit één vel kunnen wel 24 pagina’s worden gedrukt. Deze wordt vervolgens gevouwen in een katern van twaalf bladen en vierentwintig bladzijden.

Een boek in duodecimoformaat wordt ook wel als 12mo aangeduid en is ongeveer 12,5 centimeter hoog. Door dit kleine formaat wordt duodecimo vaak gekozen voor het drukken van notitieboeken en agenda’s.

Oblong boekformaat

Oblong geen boekformaat, maar een manier om papier te gebruiken, waarbij de breedte van het papier langer is dan de hoogte. Nederlandse tekststrips werden vroeger in dit formaat uitgegeven. Tegenwoordig wordt dit formaat voornamelijk gebruikt voor fotoalbums en boekhoudregisters.

Wil je weten wat de kosten zijn voor drukken van jouw boek in het door jou gewenste formaat? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.