Franse titelpagina

Voor de titelpagina van een boek, vind je vaak een nog extra bijna lege pagina die de Franse Titelpagina wordt genoemd. Doordat deze pagina aan het schutblad of de omslag van het boek vastgelijmd zit, kan deze eerste bladzijde van een boek vaak niet helemaal worden geopend. Deze pagina is dus niet geschikt als titelpagina en wordt deze pagina alleen gebruikt voor het vermelden van alleen de titel van het boek. Omdat de pagina niet goed opent wordt de titel vaak rechts bovenin gedrukt.

Oorsprong van de Franse titelpagina

Het is onduidelijk waar de aanduiding ‘Franse titelpagina’ precies vandaan komt. Het is wellicht een verbastering van ‘voor de handse titel’. Maar het kan ook zijn dat een Franse titel ook daadwerkelijk uit Frankrijk komt. Gebonden boeken werden vroeger door de Fransen ook weleens als een goedkope versie zonder kaft uitgebracht, waarbij het eerste blad als voorkant diende, de Franse titelpagina.

BoekenGilde | Kennisbank: franse titelpagina

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.