Een lettertype, ook wel font genoemd, is een set tekens die letters, cijfers en leestekens uitbeelden. Bekende lettertypes zijn Times New Roman, Calibri, Helvetica en Arial.
De kracht van een lettertype
Lettertypes kunnen een woord of zin extra kracht bijzetten of een gevoel overdragen. Zo oogt een rond lettertype vaak zachter en een dikgedrukt lettertype eist de aandacht op. Het gebruik van dergelijke opvallende lettertypes zie je bijvoorbeeld vaak in de opmaak van (reclame)posters. Voor boeken geldt dat het gekozen lettertype ervoor moet zorgen dat het verhaal lekker leest en past bij het onderwerp van het boek. Een verzorgde typografie zorgt voor een goede uitstraling en helpt de lezer het boek op de juiste manier te gebruiken. Een vaak gebruikte regel is dat titels vaak schreefloos en opvallender zijn qua vorm dan de broodtekst. Deze wordt vaak gedrukt in een rustige schreefletter. Voorbeelden van schreefloze letters zijn Arial en Helvetica. Voorbeelden van een schreefletter is Times New Roman.
Lettertypes voor boeken met veel tekst
Boeken met veel tekst, zoals thrillers, romans en biografieën, moeten makkelijk te lezen zijn. Als de lettergrootte en de regelafstand met zorg zijn gekozen, kan de lezer makkelijk zijn weg vinden in de lappen tekst. Een vuistregel is om per regel gemiddeld 9 tot 13 woorden te hebben. Dit is de optimale afstand voor het oog om van het einde naar het begin van de volgende regel te springen. Vaak gebruikte lettertypes voor boeken met veel tekst zijn Minion, Scala en Helvetica.
Lettertypes voor kinderboeken
Teksten in kinderboeken zijn vaak kort en groot, zodat kinderen de verschillende letters makkelijk kunnen herkennen. Dit is ook handig voor de ouders die het boek vaak voorlezen in een schemerige slaapkamer. Een mooi voorbeeld van een lettertype voor kinderboeken is Museo Sans Rounded.
Lettertypes voor instructieboeken
Teksten die stap voor stap een proces beschrijven, zoals een kookboek en andere instructieboeken, moeten makkelijk te volgen zijn. Zorg voor een ruime en heldere typografie, omdat de lezer tijdens het gebruiken van een boek vaak ook iets anders aan het doen is.
Aanbevolen lettertypes voor instructieboeken zijn Myriad en Helvetica.
Lettertypes voor boeken met exclusieve uitstraling
Voor trouw- of andere jubileumboeken die een luxe, exclusieve uitstraling hebben, kun je kiezen voor een kalligrafische of script-achtige letter. Zet niet alle tekst in dit lettertype, want de weelderige luxe gaat ten kosten van de leesbaarheid. Heb je langere teksten? Gebruik dan een ander lettertype om te combineren, zoals Palatino. Een mooi lettertype die als accent gebruikt kunnen worden voor luxe boeken is bijvoorbeeld Zapfino.
Lettertypes voor gezelligheidsboeken
Boeken die een gezellig, knus en vriendelijk gevoel uitstralen, zoals vakantieboeken of vriendenboeken, zitten een beetje tussen de leesbare en luxe lettertypes in. Korte bijschriften doen het prima in dit soort lettertypes, maar zodra teksten langer worden is het aan te raden om zo’n ‘gezellig’ lettertype te combineren met een leesbare, zoals beschreven bij luxe boeken hierboven. Geschikte lettertypes voor gezelligheidsboeken zijn onder andere Billabong en Matrix Script.
Gratis lettertypes
Zoek altijd uit of het lettertype dat je gebruikt in je boek gratis is of dat je voor het gebruik moet betalen. Wanneer je een font ergens gratis kunt krijgen, wil dat nog niet zeggen dat je het voor alle soorten doeleinden gratis mag gebruiken. Soms zijn de licenties alleen gratis bij persoonlijk gebruik en moet je betalen om het font bijvoorbeeld in je boek te mogen gebruiken. Daar moet je bij de licenties dus goed op letten en kan per font verschillen! Op de meeste computers staan al een stuk of 100 fonts geïnstalleerd. Deze zijn dan gratis te gebruiken. Google stelt ook een hoop fonts gratis ter beschikking via Google Fonts.