Kalligrafie wordt ook wel de kunst van het schoonschrijven genoemd. Alle boekschriften die uit de periode komen dat er nog niet gedrukt werd, vallen onder de kalligrafie.
De kalligrafie werd in Europa voornamelijk uitgevoerd door slaven en pas nadat het christendom was opgekomen, begonnen monniken in kloosters de schrijfkunst te beheersen. De kalligrafie leefde echt op in de 16e en 17e eeuw, toen de wereldwijde handel mensen nodig had die duidelijk konden schrijven. Gilden voor kalligrafen en verluchters werden opgezet en er ontstonden verschillende stijlen, zoals het Gotische en Romaanse. Maar na de uitvinding van de boekdrukkunst, raakten de gilden overbodig. Inmiddels is kalligrafie een zeldzame kunstvorm, die in landen als China en Japan nog erg wordt gewaardeerd. De hedendaagse vorm van kalligrafie, bekend als handlettering/handletteren, kent o.a. in Nederland zijn opmars. Bij deze vorm wordt er naast tekst ook gebruik gemaakt van figuren en illustraties om de tekst een creatieve draai te geven.
Bij het kalligraferen gebruikt men een ‘brede pen’, die in de dwarse richting een dunne streep trekt en in de lengterichting een brede.