PUR gelijmd

Bij het boekbinden worden verschillende soorten lijm gebruikt, voor zowel het lijmen van het de bladen van het boekblok als het vastlijmen van het boekblok aan het omslag of de schutbladen. Zie hiervoor ook boekbinden. De twee bekendste lijmsoorten zijn PUR en hotmelt.

PUR of Polyurethaan

PUR is de verkorte naam voor de chemische lijm polyurethaan. Deze lijm gaat een enorm sterke verbinding aan en kent niet het traditionele nadeel van andere lijmen, zoals hotmelt, dat bij verwarmen zijn hechtkracht verliest waardoor bladzijdes loslaten. Dat maakt PUR lijmen net zo betrouwbaar als naaien of nieten. Een ander voordeel van PUR is dat het binden sneller gaat dan bijvoorbeeld warmlijmen of naaien. Tenslotte is het een minder dure oplossing dan andere genaaide bindingen.

PUR vs Hotmelt

Hotmelt is kwalitatief een mindere lijmsoort dan PUR en wordt toegepast bij bijvoorbeeld paperbacks die niet intensief gebruikt worden. De lijm wordt bij verwarmen weer zacht waardoor pagina’s uit het boek kunnen vallen. Vooral tijdens de zomervakantie willen boeken die in de zon liggen, nog weleens pagina’s verliezen. Ook is hotmelt niet geschikt voor het lijmen van alle soorten pagina’s, bijvoorbeeld gestreken papier.

BoekenGilde geeft dan ook levenslange garantie op PUR gelijmd gebrocheerde boeken.

 

BoekenGilde, een boek om trots op te zijn!

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82670276 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.